Sunday, January 07, 2007

Teori dan Teknik Sastera Islami

sasteraislami.blogspot.com mengandungi semua analisis surah Yusuf yang sedang dijalankan. Saudara dibenarkan menyalin dan mencetak kandungan blog ini untuk rujukan peribadi sahaja.

.

23 Komen :

At 5:01 AM, Anonymous siti zulaikha Berkata ...

Asalamualaikum, puan. Maaf kalau menyusahkan tapi bolehkah puan terbitkan entri berkenaan Surah Yusuf dlm blog ini juga, sebagaimana dulu puan buat, supaya tak miss membacanya. Saya masuk blog puan hari2, macam baca surat khabar pagi. Terima kasih.

 
At 3:45 PM, Anonymous Roslili Berkata ...

Puan Ainon, saya sokong pendapat Siti Zulaikha sebab cara itu mudah tak payah klik dan tunggu.

 
At 5:41 PM, Blogger thanaif Berkata ...

Tanpa nama yang memang tersurat adalah benar tanpa perlu di persoalkan. Timbul konflik bila wujud imej yang tersirat mahu di namakan bayang-bayang tidak pula mahu menurut kata... Seakan-akan minta terus di curigai sedangkan yang teruja nie sentiasa jujur. Jika ya mahu berukhuwwah dan bersaudara nyatakandengan jelas tetapi pastilah kesamaran gender tetap menjadi agenda ! kerana batas susila agama mesti terpelihara.

 
At 10:28 AM, Blogger penasalju Berkata ...

salam..ingin bertanya.kenapa tarikh kat blog ni kedepan sgt? ke mmg disengajakan?

 
At 8:26 AM, Anonymous zul Berkata ...

Watak baik dan jahat dalam Quran

Dalam Islam banyak watak jahat akhirnya jadi baik dan mulia spt Zulaikha @ Zelicha di samping Balqis, Hindun dll. Ada juga watak jahat terus-terusan jahat spt Firaun, kaum Lut dll. Ada juga watak baik akhirnya jadi jahat spt Abu Tha'labah, Bal'am dll.

Nama yg tak disebut dan perkara yang tidak disebut dlm al-Quran secara eksplisit adalah suatu kemukjizatan dan keunikannya. Nama Hindun tak disebut dalam al-Kitab. Dajjal tak disebut dalam al-Quran tapi disebut dalam puluhan hadis sahih. Watak yang tidur 100 tahun tak disebut namanya tapi mufassirin dapat mengenalpastinya siapakah gerangannya.

Yang demikian tiada salah menulis guna penjual cendol (PC), lelaki sasa (ls), wanita bertudung merah (wbm) serta penerbit tulus sentiasa (pts).

Barangkali Tuhan tak mahu al-Quran dianggap sebagai kitab cerita dan ia memang pun bukan kitab cerita-ceriti (biarpun cerita lebih mendominasi dpd soal2 fiqh).

 
At 4:04 AM, Blogger Tengku Adara Berkata ...

Assalam Puan Ainon dari Kultus PTS, saya Tengku Adara dari Kultus AdaraGlobalPanel menjemput Puan ke adaragp.blogspot.com yang baru dibina untuk review kajian teknik penulisan skrip/novel saya yang boleh dijamin tidak akan ada pada kajian Surah Yusuf Puan. tirulah kajian saya kalau mahu!

Wassalam

 
At 6:23 PM, Anonymous tim Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:26 PM, Anonymous jump the ship Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:28 PM, Anonymous British man Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:30 PM, Anonymous emigrate engineer Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:44 PM, Anonymous jodie Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:54 PM, Anonymous no brain leader Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:56 PM, Anonymous run away Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 7:00 PM, Anonymous vesewe Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 4:06 PM, Blogger Dhani Berkata ...

akum puan. macam mana kalau saya nak edarkan buku saya melalui PTS? camne nak deal? :)


[dhani]
019 2508857
www.bilik.blogspot.com

 
At 11:38 AM, Blogger sinaganaga Berkata ...

Kak,
Kenapa banyak sangat 'Comment Deleted'?

 
At 12:29 PM, Blogger Puan Ainon Mohd. Berkata ...

Sdr Naga, itu spam racist, entah bagaimana dia dapat masuk!

 
At 2:32 AM, Anonymous Anonymous Berkata ...

Puan,

Di blog Sastera Islami, dalam masukan yang berjudul 'Nama Watak dalam Surah Yusuf' bertarikh 'Wednesday, August 02, 2006' Puan menulis:

"Nama penuh Nabi Yusuf adalah Yusuf bin Yaakub bin Ibrahim bin Ishak."

Rasa saya ini tidak tepat kerana Nabi Ibrahim bukan anak Nabi Ishak tetapi bapanya. Ishak ialah anak Ibrahim dengan isterinya Sarah (sementara saudara lelakinya Ismail ialah anak Ibrahim dengan Hajar).

Tentu sekali ini satu "typo". Namun saya rasa terpanggil mengarahkan pandangan Puan kepada kesilapan fakta ini. Seharusnya ayat itu ditulis:

"Nama penuh Nabi Yusuf adalah Yusuf bin Yaakub bin Ishak bin Ibrahim."

 
At 5:38 AM, Blogger Puan Ainon Mohd. Berkata ...

Sdr Anonymous, terima kasih, sudah saya betulkan.

 
At 12:22 PM, Blogger ufukhati Berkata ...

Puan Ainon,

Saya cadangkan naskah lengkap Sastera Islami (berdasarkan Surah Yusuf) dibukukan oleh PTS supaya edaran ilmunya lebih meluas.

Ramai penulis / peminat sastera berunsur Islam hauskan bahan seperti ini, sama ada untuk menulis atau untuk memahami sesebuah karya.

[Jika sudah diusahakan oleh PTS, Tahniah!]

 
At 2:34 PM, Blogger Puan Ainon Mohd. Berkata ...

Sdr UfukHati, memang saya cadang akan saya bukukan. Bolehkah Sdr tulis komen sdr tentang analisis2 saya itu, nanti saya masukkan dlm buku tersebut. Tak perlu panjang2, 300 perkataan pun cukup, sebab saya nak buat buku saiz kecil sahaja....

 
At 12:00 PM, Blogger ufukhati Berkata ...

Puan Ainon,

Bagus kalau sudah diusahakan penerbitannya.
Bukunya bakal menjadi rujukan penulis dan pembaca.

 
At 10:13 PM, Anonymous shenyeeaun Berkata ...

selamat hari raya

 

Post a Comment

<< Home