Thursday, August 24, 2006

Gosip Kampung Buku

Ada gosip-gosip mengatakan bangunan lama DBP akan dijadikan tapak kampung buku. Bangunan itu sudah lama kosong, sejak DBP pindah ke bangunan baru di belakangnya.

Sampai saat ini para penerbit belum menerima sebarang tawaran membuka kedai dalam projek itu, jadi mungkin gosip itu masih pada peringkat gosip.

Salah satu infrastruktur yang perlu ditangani segera adalah tempat letak kereta, jika bangunan itu hendak dijadikan kampung buku yang mesra pengguna.


.

9 Komen :

At 1:36 PM, Anonymous Anonymous Berkata ...

Perkampungan Buku DBP..kot?

 
At 3:16 PM, Blogger sinaganaga Berkata ...

Saya mahu tambah:

Perlu ada persekitaran yang 'cool' utk khalayak membaca buku juga. Contohnya, perlu ada kristal-kristal ais yang turun dari siling; kalau tidak pun - perlu ada banyak kipas angin yang boleh memancutkan air tu!!!

Dan. Kalau ada kesan khas - daun-daun maple kering yang gugur pada musim gugur lagi laaaa bagus!

Kalau say ni Cina YTL yang kaya raya tu - saya sure buatnya kakkk!!!!

Oh ya, tambahan: Perlu ada papan tanda juga: DILARANG BEROMEN DI SINI!

Ha ha.

 
At 3:19 PM, Blogger sinaganaga Berkata ...

Malaysia sangat PANAS dan BERJERUBU - tidak sesuai untuk membaca buku dalam atmosfera sebegini. Ekekekekeke...

 
At 8:47 PM, Blogger rastom Berkata ...

elok selak sejarah kampung buku pertama di Langkawi - apa dah jadi? chalet dan pondok buku jadi rumah hantu...idea bagus tapi tak berdaya tahan, macam hangat hangat tahi ayam unta.

 
At 9:31 AM, Blogger Puan Ainon Mohd. Berkata ...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 9:33 AM, Anonymous Mat Lela Gila Berkata ...

Ini gosip projek kampung buku Langkawi. Idea projek tu dicetuskan oleh MB masa tu. MB tu juga pengerusi projek kampung buku. Minta tanah milik kerajaan negeri seluas 400 hektar untuk kampung buku.... tentulah lulus.

Dah lulus tanah, dapatlah dia jual 150 ekar kepada pemaju perumahan!

Nampak?

 
At 10:37 AM, Anonymous Anak Itik Berkata ...

Betul! Saya sokong pendapat Tuan Rastom. Projek yang begini, selalunya hangat-hangat tahi ayam sahaja. Teralu banyak projek hangat tahi ayam di Malaysia ni! Yang untung kontraktor-kontraktor besar yang ada hubung kait dengan .....
Yang rugi.... rakyat jelata!
DBP harus fikirkan sesuatu yang betul-betul boleh membantu rakyat, terutama mereka yang berada di luar bandar. Namun begitu, janganlah buat projek kampung buku macam yang di Langkawi tu.... jadi tempat tidoq Mahsuri!

 
At 12:13 PM, Anonymous Anonymous Berkata ...

pembetulan...bukan tempat tidoq mahsuri, makam mahsuri... tapi

 
At 12:37 PM, Anonymous Roslili Berkata ...

En. Anak Itik,

DBP dah diswastakan kepada DAWAMA. Orang swasta takkan fikirkan nasib Melayu luar bandar. Dia fikir tembolok dia orang saja!

 

Post a Comment

<< Home