Friday, May 26, 2006

Biografi: Hakcipta Siapa?

Katakanlah saudara menulis biografi Siti Nurhaliza, dan kemudian biografi itu diterbitkan oleh PTS. Bagimanakah urusan pembayaran royaltinya, yakni, adakah Siti Nurhaliza berhak menuntut sebahagian daripada royalti buku itu?


Hakcipta hanya diberikan kepada ayat-ayat yang saudara tuliskan dalam karya saudara itu. Siapa yang menuliskan ayat-ayat dalam buku itu, dialah yang memiliki hakcipta ke atas ayat-ayat itu.


Apa ertinya ini?


Disebabkan setiap patah ayat dalam biografi Siti Nurhaliza itu saudaralah yang menulisnya, maka Siti Nurhaliza tidak mempunyai hak ke atas hakcipta buku itu. Dengan itu Siti Nurhaliza tidak berhak meminta sebahagian daripada royalti buku tersebut.


Baik, sekarang kita beralih kepada isu lain.


Katakanlah saudara seorang yang terkenal seperti M. Nasir. Pada suatu hari saudara didatangi oleh seorang penulis yang hendak menuliskan biografi saudara. Bagaimana?


Jika saudara bercakap-cakap sahaja dengan penulis itu, di mana dia bertanya dan saudara menjawab pertanyaannya. Kemudian apa yang saudara ceritakan tentang kisah hidup saudara itu dituliskan dalam bukunya. Adakah saudara berhak menuntut hakcipta dan royalti buku itu?


Jawabnya, TIDAK.


Kalau begitu, bagaimanakah caranya supaya saudara boleh mendapatkan hakcipta dan royalti daripada biografi saudara yang ditulis oleh orang lain?


Jawabnya, buat perjanjian bertulis di mana saudara bersetuju menceritakan kisah hidup saudara dengan syarat-syarat yang diperetujui bersama. Selepas perjanjian itu saudara tandatangani barulah saudara boleh mula bercerita kepada penulis itu.


Thursday, May 25, 2006

Sdr Zafran & Sdr. Icesoul

Sdr. Zafran dan Sdr. Icesoul, baca Kucing Bersunat oleh Tuan Khalid Jaafar. Saya mahu saudara berdua hasilkan Kucing Bersunat versi kucing Melayu untuk novel grafik PTS!

.

Sdr. jOnOs & Sdr. Aliff

Sdr. jOnOs dan Sdr. Aliff Firdaus, baca Kaki Ayam oleh Tuan Khalid Jaafar. Saya mahu Kaki Ayam ciptaan saudara berdua untuk PTS.

.

Wednesday, May 24, 2006

Pesanan dari MIMOS & PTS


OpenOffice adalah sofwer percuma yang HALAL. Download di sini MIMOS BHD.


.

O.T. Dussek

"Bahasa kamu, saya percaya, diucapkan oleh lebih dari 70 juta umat manusia. Ia merupakan satu daripada rumpun-rumpun bahasa yang terbesar di dunia ini. Jangan lupakan hakikat itu. Peliharalah bahasa kamu itu, berusahalah meninggikannya ke tahap yang layak di kalangan bahasa-bahasa dunia. Apabila taraf bahasa kamu tinggi, akan tinggi pulalah taraf bangsa kamu," kata O.T. Dussek kepada pelajar-pelajar MCKK.

O.T Dussek adalah Pengetua Pertama Maktab Melayu Kuala Kangsar, dipetik dari buku 'Harun Aminurrashid', oleh Abdullah Hussain (DBP, 1982, ms 13). Klik Norziati


.

Surat Ahmadinejad

Baca surat Ahmadinejad dalam Faisal Tehrani.

.

Tips Memilih Penerbit

Inilah ciri-ciri penerbit yang berisiko gagal membayar royalti:

1. Individu yang baru cuba-cuba menerbitkan buku. Dia mungkin bukan penipu, tetapi disebabkan dia baru belajar menjadi penerbit, kemungkinan dia gagal dalam bisnes penerbitannya adalah besar, oleh itu risiko yang saudara ambil adalah amat tinggi.

2. Penerbit yang 'one-man show'. Dia membuat semua keputusan tentang manuskrip saudara. Dialah tawe, dialah yang pegang buku cek, dialah yang memilih manuskrip, dan dialah yang pergi ke bank. Individu seperti itu amat berkuasa dan jika dia hendak menipu saudara, memang mudah dia melakukannya, sebab semua rekod perniagaan dia simpan.

3. Penerbit itu kawan sendiri. Walaupun dia sahabat baik saudara, itu bukan jaminan dia akan berjaya menjaga kepercayaan saudara.

4. Penerbit yang tidak dikenali. Dapatkan dahulu maklumat apakah penerbit itu membayar royalti tanpa ditagih, dan apakah dia menyediakan dokumen perjanjian penerbitan.

5. Apakah ketua eksekutif penerbit itu seorang yang semata-mata makan gaji dengan syarikat tersebut? Jika benar, itu bermakna risiko saudara ditipu oleh orang yang makan gaji adalah rendah disebabkan dia hanya makan gaji. Lainlah kalau dia tuan punya syarikat itu, di mana apabila dia dapat menipu saudara, wang itu masuk ke dalam akaun peribadinya.

Memang risiko saudara ditipu oleh penerbit kecil sentiasa ada, tetapi bukan semua penerbit kecil adalah penipu. Kebanyakan penerbit kecil tidak dapat membayar royalti saudara disebabkan mereka gagal dalam bisnes.********


Royalti: Teknik Penerbit Tipu Penulis


Penerbit saudara mempunyai pelbagai cara menipu saudara:

  1. Saudara diberitahu buku saudara dicetak 3 ribu naskhah, tetapi penerbit mencetak 5 ribu naskhah. Ini bermakna saudara tidak menerima royalti daripada 2 ribu naskhah itu.

  2. Penerbit memberitahu buku saudara tidak laku, tetapi buku saudara diulangcetak diam-diam.

  3. Saudara diberitahu buku saudara dijual kepada pengedar pada harga diskuan RM6 tetapi sebenarnya ia dijual pada harga RM7.

  4. Saudara diberitahu buku return yang rosak adalah 300 naskhah, tetapi sebenarnya cuma 20 naskhah.

  5. Penerbit menolak manuskrip saudara dengan alasan ia tidak sesuai diterbitkan, tetapi tidak lama kemudian penerbit menerbitkan bukunya sendiri yang seakan-akan manuskrip saudara.

  6. Apabila tiba musim membayar royalti, saudara diberitahu buku saudara yang laku dijual adalah 1 ribu naskhah, tetapi jumlah yang laku adalah 2 ribu naskhah.

  7. Penerbit mendapat kontrak membekalkan 1 ribu naskhah kepada projek kerajaan, tetapi perkara ini tidak dimaklumkan kepada saudara.

  8. Penerbit melesenkan buku saudara diterbitkan di Indonesia oleh penerbit Indonesia dengan perubahan pada nama pengarang, tetapi saudara tidak dimaklumkan.

Jikalau penerbit hendak menipu saudara, dia mempunyai banyak cara yang membolehkan saudara tidak dapat kesan dengan mudah. Itulah sebabnya saudara mesti berhati-hati memilih penerbit.


************


Royalti: Untung 10% Rugi RM10 ribu


Berapakah persen royalti yang saudara terima daripada penerbit saudara?

5%? 7%? 10%? 12.5%? 16%? 20%?

Jumlah persen royalti boleh merugikan baik penulis mahupun penerbit. Ini terutama berlaku apabila si penulis baru kali pertama hendak menerbitkan karyanya dengan si penerbit itu.


Pernahkah saudara mendengar dialog seperti di bawah ini?

"Berapa persen royalti saya?" tanya si penulis.

"7%," jawab editornya.

"Tapi penerbit Polan-Polan Sdn. Bhd. menawarkan saya 10%!" si penulis membantah.

"Kami hanya mampu memberi 7% daripada harga buku yang dicetak di kulit belakang buku encik," kata si editor.

"Beginilah," kata si penulis. "Saya tarik balik cadangan saya hendak menerbitkan karya saya dengan syarikat awak!"

Banyak penulis tidak benar-benar faham implikasi persen-persen royalti yang ditawarkan kepada mereka, ini termasuk juga penulis-penulis yang sudah ternama. Mereka hendak mendengar jumlah angka persen itu: Apakah 10%? 12.5%? 20%?

Banyak penerbit tahu benar kelemahan (baca, kebodohan akumen bisnes) penulis dan mereka mengeksploitasi kelemahan itu. Ambil contoh-contoh kes berikut:

1. Sebuah penerbit menawarkan royalti 16%. Sekali pandang bunyinya sangat menarik. Tetapi penulis tidak peduli hendak bertanya 16% itu 16% daripada apa? Rupa-rupanya 16% daripada harga buku selepas ditolak diskaun kepada pengedar. Apabila tiba masa kiraan royalti barulah penulis tahu penerbit memberi potongan 50% kepada pengedar. Harga asal buku itu RM20, selepas ditolak diskaun pengedar harganya tinggal RM10. Penulis dibayar royalti 16% daripada RM10!

2. Sebuah pengedar menawarkan royalti 11% kepada penulisnya. Tetapi dalam dokumen perjanjian penerbitan tidak dituliskan berapa harga buku itu. Begitu juga harga itu tidak dicetak pada buku. Pada suatu hari si penulis pergi ke kedai buku dan nampak bukunya di atas rak. Dia pun mengambil bukunya. Pada bukunya itu ditampal stiker harga. Pada stiker itu tertulis harga bukunya RM18. Apabila tiba masa menerima royalti, dia tidak puas hati kerana jumlah wang yang diterima lebih rendah daripada jumlah yang dikiranya sendiri iaitu 11% daripada RM18. Penerbit mengatakan jumlah wang itu betul iaitu 11% daripada harga jualan RM14. "Kalau kedai naikkan harga, saya tidak tahu!" kata tuan punya syarikat penerbitan itu.

3. Seorang penulis ditawarkan royalti 10% daripada harga jualan yang tercetak. Harga buku itu RM15. Tetapi apabila tiba masa mengira royalti, penerbit menolak 300 naskhah promosi dan 100 naskhah peruntukan bagi buku yang rosak. Setahu penulis itu si penerbit tidak menjalankan apa-apa program bagi mempromosi bukunya sehingga jualan bukunya amat rendah.

4. Seorang penulis ditawarkan royalti 14% oleh penerbitnya. Dia diberitahu cetakan pertama bukunya adalah 2 ribu naskhah sahaja sebab penerbit tidak yakin buku itu laku. Dia hanya sekali menerima royalti sebanyak RM1,500. "Buku tak laku," kata si penerbit. Tiga tahun kemudian, daripada seorang petugas setor yang bekerja dengan penerbit itu, dia mendapat tahu bukunya setiap tahun dicetak semula tanpa menukar "cetakan pertama 1999".

Apabila saudara hendak menyerahkan buku saudara kepada mana-mana penerbit, jangan buat keputusan berdasarkan persen-persen. Ambil kira faktor-faktor lain yang lebih penting sebelum membuat pilihan.


************


Royalti: Rancang Royalti Berulang


Apabila tiba bulan September, tibalah musim penulis menerima cek royalti daripada penerbit masing-masing. Beberapa penulis muda PTS akan menerima cek royalti pertama mereka tahun ini kerana karya mereka mula terbit pada tahun 2005.


Apabila saudara menerima royalti, cuba lihat adakah jumlah itu dapat dibahagikan seperti berikut?


a. 60% duit royalti yang saudara terima itu datang daripada buku-buku saudara yang terbit sebelum tahun 2000 (ertinya buku-buku yang usianya sudah lebih 5 tahun dalam pasaran)


b. 40% datang daripada buku-buku yang terbit antara 2001 hingga 2005 (buku-buku yang kurang 4 tahun dalam pasaran)


Nisbah 60% - 40% ini sangat penting bagi mengetahui sama ada perancangan royalti saudara itu membolehkan saudara hidup selesa ataupun tidak.


Jika buku-buku saudara tidak panjang hayatnya dalam pasaran, ini bermakna saudara terpaksa menulis buku baru setiap tahun disebabkan buku saudara hanya dicetak sekali sahaja. Satu kali tulis, satu kali cetak, satu kali dapat royalti.


Walaupun saudara pengarang buku, tapi saudara hidup macam mamak mee goreng, jika mamak berhenti menggoreng mee, duit pun berhenti masuk. Macam mamak itu, setiap kali saudara perlu duit, saudara terpaksa menulis buku baru.


Jika buku saudara panjang hayatnya dalam pasaran, saudara hidup macam pencipta lagu. Satu kali tulis lagu, banyak kali dirakamkan oleh berlainan penyanyi, banyak kali dicetak, banyak kali dimainkan untuk tujuan komersial, banyak kali dapat royalti.


Contoh penulis yang pendapatannya gaya ala mamak mee goreng adalah (dengan berbanyak-banyak maaf) adalah novelis A. Latip Talib. Beliau pernah memenangi pelbagai hadiah dan anugerah. Beliau sudah menerbitkan 11 buah novel, beberapa judul diterbitkan oleh DBP. Tidak sebuah pun novelnya yang pernah diulangcetak, meskpiun memang hadiah dan anugerah. Ini bermakna, pada tahun ini 2006, jumlah royalti yang diterima oleh A Latip Talib daripada judul-judul sebelum tahun 2000 adalah RM0.00, yakni 0%.


B
andingkan dengan 2 buah buku Hamedah Wok Awang (beliau belajar menulis selepas lumpuh akibat kemalangan jalanraya) dengan karyanya Cerita-cerita Motivasi untuk Guru dan Cerita-cerita Motivasi untuk Pelajar yang setiap tahun diulangcetak oleh PTS.
*****


Jika saudara belum pernah menerima royalti lebih RM2, 000 bagi satu judul buku cerita yang tebalnya cuma 150 halaman, jumlah itu saudara terima daripada penerbit saudara tiap-tiap tahun, sejak 15 tahun yang lalu, maka saudara tidak akan percaya ada karyawan dalam bidang penulisan dapat hidup selesa dengan menulis sepenuh masa.


Apabila bercakap tentang wang royalti, cerita yang banyak dibaca adalah cerita penulis-penulis novel cinta yang mendapat royalti ratusan ribu ringgit. Tetapi itu adalah sebahagian sahaja daripada seluruh cerita.


Peluang membuat duit ada di mana-mana, bukan hanya pada industri novel cinta.


Ada penulis menerima royalti lebih daripada RM100,000 setiap tahun bagi 30 judul buku motivasinya yang ditulis lepas satu, satu lagi, dalam tempoh 10 tahun.


Berdasarkan desas-desus yang kita dengar daripada sumber-sumber pasaran, kita membuat anggaran penulis Azizi Hj. Ali, seorang juruterbang profesional pesawat komersial, yang terkenal dengan 3 bukunya tentang bagaimana menjadi jutawan hartanah, sudah membuat keuntungan lebih RM700 ribu daripada buku-bukunya itu.


Kita kenal penyusun kamus, yang kamus-kamusnya diulang cetak setiap tahun, selama 13 tahun yang lalu, dengan jumlah royalti terkumpulnya lebih suku juta ringgit. Itu baru royalti bagi kamus-kamusnya sahaja!


********


Entri ini ditulis sebagai respon kepada Hafez Ziadi


Berapa gaji saudara sekarang? Katakanlah RM2,000 sebulan, yakni RM24,000 setahun.


Katakanlah buku saudara dijual pada harga RM15.00 senaskhah, royalti saudara adalah RM1.00 bagi setiap naskhah yang terjual.


Buku saudara itu perlu dijual 2,000 naskhah setahun, baru saudara mendapat royalti RM2,000 bagi buku itu.


Saudara perlu mempunyai 12 judul buku, di mana setiap 1 judul dapat membawa royalti RM2,000 setahun. Dengan itu pendapatan royalti saudara adalah RM24,000 setahun.


Buku-buku jenis apakah yang mudah ditulis dan mudah dapat dijual 2000 naskhah setiap tahun selama bertahun-tahun? Buku cerita evergreen!
Tuesday, May 23, 2006

Mesti Tengok

Amat kita rekomen Hanif Zuhdi.

.

Iklan: Buka Blog Jawi

Mahu membuka blog jawi? Belajar dari sahabat kita Tuan Rastom.

.