Saturday, August 06, 2005

Maruah Penerbit

Pada suatu masa, petugas jabatan akaun sebuah penerbit melakukan kesilapan teknikal kecil pada cek royalti yang dihantar kepada penulis-penulis.

Akibatnya ada cek-cek penulis yang diterima oleh bank-bank mereka dengan tidak ada apa-apa masalah, tetapi ada 3 bank yang memulangkan cek-cek itu. Biasalah, ada pegawai bank lebih 'cerewet' daripada yang lain.

Salah seorang penulis itu menghantar SMS kepada pengurus kewangan dengan kata-kata, "Hantar cek tendangkah?"

Dalam tempoh beberapa minit sahaja cerita itu tersebar di seluruh bangunan pejabat penerbit itu. Tamat kemarau setahun dek hujan sehari. Masing-masing jabatan berespons secara negatif dengan cara mereka masing-masing kepada penulis itu.

"Tak payah ulangcetaklah buku dia! Kita banyak judul baru nak dicetak." kata orang jabatan editorial.
"Tak diulangcetak lagi bagus, tak banyak kerja aku kena buat kulit baru untuk buku lamanya. Banyak kulit judul baru nak disiapkan cepat!" kata orang jabatan grafik.
"Tak payah push-lah buku dia. Kita push buku orang lain. Tak tahu berterima kasih!" kata orang marketing.
"Lain kali saya simpan ceknya lama-lama. Semua orang dah dapat duit, baru kita hantar ceknya!" kata kerani pos-mengepos di pentadbiran.

Bagi orang-orang dalam dunia bisnes, kata-kata "Hantar cek tendangkah?" tidak sekali-kali dapat dianggap gurauan.

Jangan bergurau dengan orang-orang dunia bisnes berkenaan kedudukan kewangan syarikat mereka. Itu dianggap sama sahaja biadabnya dengan gurauan, "Bini awak tidur dengan lelaki lainkah?"

Bagi lelaki, isterinya bukan bahan gurauan. Bagi orang-orang bisnes buku cek syarikat mereka bukan bahan gurauan.

Tidak ada orang yang bermaruah yang tidak malu bekerja di syarikat yang ada rekod cek tendang. Mereka akan mencari kerja di tempat lain. Apabila kita mengatakan orang itu sanggup menghantar cek tendang, samalah kita mengatakan dia seorang yang tidak bermaruah.

Jadikan kisah ini pelajaran penting apabila saudara melakukan apa juga bentuk komunikasi dengan pegawai-pegawai di syarikat penerbit saudara.

Bagaimana Royalti Dikira

Tiap-tiap penerbit mempunyai prosedur dan formula mereka sendiri bagaimana dan bila royalti dikira dan cek pembayaran dihantar kepada penulis.

Penerbit yang menerbitkan novel lazimnya mempunyai formula yang kurang rumit disebabkan penulis novel hanya seorang. Tetapi penerbit akademik dan profesional lebih kompleks formulanya.

Buku-buku akademik selalu ditulis oleh lebih daripada satu orang. Ada kalanya sampai berbelas-belas orang. Jadi royalti dikira mengikut formula yang sudah dipersetujui oleh semua pengarang dalam buku itu.

Hakcipta bagi satu buku itu juga mungkin dikongsi oleh beberapa orang. Sebagai contoh, hak cipta teks dipegang oleh satu orang. Hakcipta ilustrasi dipegang oleh orang lain. Hakcipta rekaletak dan perwajahan buku mungkin dipegang oleh orang lain pula.

Kalendar perkiraan royalti bagi tiap-tiap penerbit ditentukan sendiri oleh pihak pengurusan. Jadi ada penerbit mula mengira royalti pada bulan April, ada yang pada bulan Jun dan begitulah seterusnya.

Bagi penerbit besar, perkiraan royalti dibuat selepas dilakukan proses pengauditan dan kiraan stok. Ini untuk memastikan maklumat akaun syarikat sentiasa dalam keadaan betul dan kemas.

Apabila saudara menerima cek royalti saudara, bersama-sama cek itu akan disertakan laporan prestasi jualan buku saudara secara terperinci bagi tiap-tiap judul buku saudara. Dalam laporan itu juga akan disebutkan hutang-piutang saudara dengan penerbit, jika ada.

Kalau saudara tidak puas hati ataupun kurang faham sewaktu membaca laporan itu, saudara hubungi bahagian akaun dan bercakap dengan pegawai yang menyediakan akuan laporan itu.

Promosi Buku

Semua penerbit besar menyediakann bajet promosi buku-buku terbitannya. Sesetengah strategi promosi adalah mahal manakala ada yang tidak.

Strategi promosi yang paling mahal adalah mengadakan majlis pelancaran besar-besaran dengan mengundang orang besar seperti DYMM Agong, ataupun Permaisuri Agong, ataupun YAB Perdana Menteri. Data jualan menunjukkan tidak ada korelasi antara besarnya majlis pelancaran dengan statistik jualan buku yang dilancarkan.

Ada satu lagi pelancaran yang lazim dibuat oleh penerbit start-up, yang dipanggil "soft launching" ataupun pelancaran senyap-senyap. Di sini penerbit menggunakan hubungan baik mereka dengan media supaya buku yang baru terbit itu mendapat liputan dalam yang mereka. Data menunjukkan buku-buku yang disorot dalam media mengalami peningkatan jualan.

Siapakah yang patut mengusahakan supaya buku saudara mendapat liputan media? Pertama orang itu adalah pegawai publisiti di penerbit. Kedua adalah saudara sendiri, iaitu dengan menggunakan hubungan baik yang saudara miliki dengan rakan-rakan saudara di media. Jeniri Amir adalah contoh baik seorang penulis yang banyak mengambil inisiatif membantu penerbitnya mempromosi buku-buku beliau dalam media.

Promosi buku memang mahal. Penerbit yang agresif mengadakan pelbagai aktiviti bagi memperkenalkan nama saudara dan buku-buku saudara dengan harapan aktiviti itu dapat menarik minat wartawan menghadirinya dan kemudian menyiarkan laporannya dalam media.

Pegawai publisiti bertugas sepenuh masa menjalankan tiga perkara (a) mempromosi nama penerbit supaya menjadi brand yang dipercayai oleh penulis dan pembeli sebagai penerbit yang kredibel dan bertanggungjawab, (b) mempromosi buku-buku yang diterbitkan supaya kehadiran buku-buku diketahui oleh banyak pembeli dan, (c) mempromosi nama dan wajah tampan para penulis supaya mereka banyak menerima undangan muncul di televisyen, radio, dan seminar-seminar awam.

Antara perkara rutin yang dilakukan oleh pegawai promosi adalah:

1. Menjalin hubungan baik dengan seramai-ramai orang media.
2. Mencipta pelbagai aktiviti yang mempunyai nilai berita dalam media.
3. Melobi stesen tv dan radio supaya menjemput penulis-penulisnya muncul sebagai tetamu rancangan stesen-stesen.
4. Melobi pengulas-pengulas buku supaya tertarik mengulas buku-buku terbitan syarikatnya.
5. Melobi editor-editor majalah supaya memberi publisiti dalam bentuk artikel tentang penulis buku sebagai personaliti.

Alat lobi yang paling penting adalah buku saudara sendiri. Buku-buku saudara dihadiahkan kepada semua pihak yang dapat memberi liputan bagi buku dan diri saudara sendiri sebagai personaliti. Itulah sebabnya mutu buku saudara amat kritikal peranannya.

Kalau wartawan itu suka membaca buku saudara, barulah dia berminat mengulasnya. Kalau penerbit siaran tv dan radio itu berminat membaca buku saudara, barulah dia berminat mengundang saudara sebagai tetamu dalam rancangan terbitannya.

Jadi, tulislah dengan teliti dan hati-hati. Melaburlah pada kualiti buku saudara, dengan berbuat begitu saudara sudah melabur pada promosi buku saudara sendiri.

Politik Penulis

Apabila saudara menjadi penulis, saudara sebenarnya sudah jadi orang bisnes. Penerbit saudara sudah menjadi bisnes partner saudara. Kalau penerbit pandai berniaga, saudara tumpang tuahnya, buku saudara laku dan royalti saudara naik. Begitu juga sebaliknya.

Ramai penulis tidak tahu cara-cara yang betul menjaga kepentingan mereka dalam konteks usahasamanya dengan syarikat penerbitnya. Sebagai contoh, mereka tidak pandai mengekalkan hubungan baik dengan editor, umpamanya mereka berselisih faham dengan editor.

Dalam dunia bisnes tentu ada politiknya. Salah satu definisi "politik" yang terkenal adalah "Siapa dapat apa, bila, di mana, dan bagaimana."

Saudara belajar main politik dengan penerbit saudara, sebab penulis-penulis lain main politik. Apa yang mereka dapat mungkin menyebabkan ada yang saudara tidak dapat. Ambil sebagai contoh: Apabila kulit buku saudara cantik, adakah saudara menelefon editor ataupun pengarah kreatif, dan mengucapkan terima kasih serta memuji kulit buku itu? Kalau saudara menelefon, itu adalah politik baik, kalau tidak itu adalah politik buruk.

Ingatlah, syarikat penerbit saudara itu besar, dan ramai petugasnya. Kepentingan saudara bukan diuruskan oleh satu orang sahaja. Mereka yang menguruskan nasib buku saudara adalah, editor, artis kulit buku, artis layout, ilustrator, kakitangan-kakitangan jabatan pemasaran dan jualan.

Kalau kulit buku cantik, tetapi mereka di jabatan pemasaran tidak memberikan bajet untuk promosi, nasib buku saudara akan terjejas. Kalau jualan baik, tetapi pegawai kewangan meletakkan nama saudara di bawah sekali dalam senarai penyediaan cek royalti, nasib saudara pun terjejas juga.

Apabila editor saudara memberitahu buku saudara akan diulangcetak, telefon juga jabatan pemasaran dan ucapkan terima kasih. Apabila menerima cek royalti, lakukan yang serupa.

Dalam dunia hari ini, hantar emel kepada mereka melalui laman web rasmi syarikat penerbit anda. Kulit buku saudara dapat dilihat pada laman itu, katakan "Terima Kasih." Susah sangatkah?

Sedikit politik, tetapi banyak faedahnya bagi keuntungan saudara.

Buku dan Restoran Piza

Mengapakah 93% penerbit kecil tutup? Ada banyak faktor yang mendorong seseorang itu menceburkan diri dalam dunia penerbitan buku.


1. Penulis terkenal yang tidak puas hati menerbitkan buku-bukunya dengan penerbit lain lalu mengambil keputusan menerbitkan sendiri buku-bukunya. Kes seperti ini banyak berlaku. Sasterawan Negara A. Samad Said adalah kes paling klasik. Beliau tidak puas hati dengan prestasi Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai penerbit buku-bukunya lalu mengambil keputusan menerbitkan sendiri. Yang terbaru adalah Norhayati Berahim, penulis novel cinta paling laris sekarang. Beliau yang sebelumnya menerbitkan dengan penerbit Creative, Alaf21 dan juga NZ, kini menerbitkan sendiri karya terbarunya.


2. Penulis yang gagal mendapatkan penerbit yang mahu menerbitkan bukunya lalu demi kepuasan, menerbitkan bukunya sendiri. Termasuk dalam golongan ini adalah penulis-penulis yang tidak berapa besar namanya oleh itu karya mereka belum tentu diterima oleh penerbit. Karya yang ditolak penerbit itulah yang diterbirtkannya sendiri.


3. Pembuat filem buku dan majalah yang hendak meluaskan perniagaannya. Mereka ini banyak membuat filem buku-buku dan majalah penerbit lain, lama-lama terfikir menjadi penerbit. Termasuk dalam kumpulan ini adalah pencetak, dan pengedar buku dan majalah yang hendak meluaskan perniagaannya.


4. Bekas pekerja dalam syarikat penerbitan buku ataupun majalah yang hendak memulakan penerbitannya sendiri. Mereka mungkin bekas editor, artis grafik ataupun bahagian lain dalam syarikat itu.


5. Orang dalam bisnes lain yang hendak meluaskan bisnesnya.


Saudara hendak menjadi penerbit buku? Mengapakah saudara hendak menjadi penerbit buku?


Salah satu faktor yang mendorong individu-individu yang tidak tahu menahu tentang bisnes penerbitan buku menceburi bidang ini adalah faktor “atas dorongan orang lain”. Ambil kes ini sebagai contoh. Seorang penulis dan penceramah agama mendorong rakannya menerbitkan karya si penulis itu dengan mengemukakan berbagai-bagai alasan yang menarik di mata si rakannya.


“Saya boleh bawa buku itu ke mana-mana sahaja saya pergi berceramah,” kata si penceramah. “Dalam satu ceramah kita boleh jual dua tiga ratus naskhah,” sambungnya. “Tak sampai 5 kali ceramah, sudah boleh jual 2 ribu naskhah.”


Si rakan pun mula mencongak dalam kepalanya. “Kalau satu buku untung RM2, dua ribu naskhah sudah untung RM4 ribu!”


Dia pun mengeluarkan modal RM6 ribu untuk mencetak 3 ribu naskhah buku si penceramah itu. Kemudian dia serahkan buku-buku itu kepada si penceramah supaya dapat dijual setiap kali dia berceramah. Selepas 6 bulan, buku entah ke mana, untung entah ke mana.


Adakah saudara seorang penulis yang buku saudara pernah laris dijual? Adakah saudara terfikir hendak menjadi penerbit buku-buku saudara sendiri?


Satu pesanan daripada tokoh-tokoh perniagaan: Orang yang pandai membuat pizza belum tentu pandai membuka dan menguruskan restoran pizza!

Belajar Jadi Penerbit

Jika saudara berangan-angan hendak menerbitkan buku saudara sendiri, jalan fikir saudara lazimnya begini:

1. Cari orang yang boleh mengedit dan membuat layout buku saudara itu dan bayar dia. Lazimnya saudara mencari kenalan yang bekerja sebagai editor ataupun artis layout di mana-mana syarikat penerbitan untuk membuat layout buku saudara.

2. Cari pelukis kulit buku dan minta dia mencipta kulit buku itu, dan bayar dia. Lazimnya editor itu dapat mencarikan artis tersebut di kalangan rakan sekerjanya. Minta pelukis ataupun editor itu tolong uruskan pembuatan filem buku itu dan bayar pembuat filem.

3. Hantar filem kepada pencetak dan runding harga percetakannya. Arahkan pencetak supaya menghantar buku yang sudah siap dicetak ke pejabat saudara, kalau ada ruang di situ, kalau tidak, hantar ke rumah saudara.

Eureka! Saudara sudah memulakan perniagaan saudara dalam dunia penerbitan buku.


Kemudian apa saudara hendak buat, garaj kereta saudara sudah penuh dengan bungkusan buku? Saudara mencari pengedar buku dengan sangkaan pengedar akan mengambil semua buku itu dan disimpan di stor pengedar sementara menunggu buku-buku itu habis dihantar ke kedai-kedai di seluruh negara.

Saudara pun pergi ke pengedar dengan membawa naskhah contoh bagi ditunjukkan kepadanya.

“You hantarlah 10 naskhah,” kata pengedar.

“Apa?” kata hati saudara, macam tak percaya. “10 naskhah! Aku ada 3 ribu naskhah berlonggok di depan pintu rumah!”

Maka bermulalah pelajaran pertama bagi saudara sebagai seorang yang baru pertama kali menerbitkan buku.
Ustaz Mencuri Hakcipta

Cuba saudara baca buku-buku agama yang diterbitkan oleh penerbit-penerbit tempatan. Ada dua perkara yang mudah saudara perasan:


1. Buku itu kecil-kecil, isinya berkenaan topik-topik konvensional dalam agama, seperti panduan-panduan beribadat dan cerita-cerita sirah. Ia dijual pada harga yang tidak lebih daripada RM20.

2. Gaya bahasanya ketinggalan zaman, gaya bahasa klasik, berbelit-belit, banyak mengandungi pengaruh bahasa Arab DAN terdapat kosa kata INDONESIA! Tapi nama pengarangnya nama orang Melayu Malaysia.

Penulis-penulis buku agama di Malaysia ini mempunyai beberapa ciri yang unik bagi masyarkat penulis:

1. Penulis buku-buku agama Malaysia adalah suatu komuniti yang paling aktif mencuri hakcipta penulis-penulis lain. Bukan semua mencuri, tetapi nisbah pencuri di kalangan mereka amat tinggi.

3. Sesetengah buku agama itu tidak mencetak nama pengarangnya. Jikalau buku itu sesungguhnya karya asli, sipengarang tentu mahu supaya namanya dicetak pada kulit buku-bukunya. Kesanggupan mengizinkan penerbit tidak mencetak nama pengarang adalah unik di kalangan komuniti penulis buku agama sahaja.

4. Sesetengah buku agama menyebutkan bahawa nama penulis itu adalah sebagai 'penyusun'. Dari mana dia mengumpulkan bahan-bahan yang disusun menjadi bukunya itu, kalau bukan bahan-bahan yang dihasilkan oleh orang lain?

5. Mereka paling suka menjual hakcipta kepada penerbit buku-buku agama. Jangan hairan jikalau ada ustaz pergi berjumpa penerbit dengan membawa 4 atau 5 manuskrip buku agama dengan tujuan menjual hakcipta mereka kepada penerbit itu.

6. Mereka adalah golongan penulis yang paling ramai ditipu penerbit.

Seorang penulis datang membawa 7 manuskrip bukunya kepada sebuah penerbit. "RM2 ribu untuk satu buku pun, cukuplah," katanya kepada editor yang ditemuinya.

"Kami tidak membeli manuskrip, ustaz. Semua penulis kami menerima royalti," editor itu menerangkan dengan rasa bangga akan dasar penerbitan syarikatnya. Muka ustaz itu menunjukkan emosi kecewa.

Dari segi psikologi, seseorang yang sangat tinggi dorongannya hendak menjual hartanya adalah disebabkan dia tidak meletakkan nilai yang tinggi kepada hartanya. Mengapakah penulis-penulis buku agama sangat hendak menjual manuskrip-manuskrip mereka? Sebab, manuskrip-manuskrip mereka itu bukan sebenar-benarnya sesuatu yang mereka hasilkan dengan penat lelah yang lazimnya dilalui oleh penulis-penulis tulen.

Buku-buku agama konvensional yang ditulis oleh penulis-penulis tempatan mengandungi unsur-unsur bahasa Indonesia disebabkan banyak bahagian di dalam buku mereka berasal daripada bahan-bahan yang dicuri daripada buku-buku agama hasil karangan ataupun terjemahan yang dilakukan di Indonesia.

Salah satu faktor yang menyebabkan penulis-penulis agama tidak berasa berdosa melakukan perbuatan mencuri itu datang daripada salah anggapan di kalangan kita yang menyangka buku-buku agama adalah berbeza daripada buku-buku bukan agama.

Kita selalu mendengar ustaz-ustaz bercakap dalam ceramah bahawa segala sesuatu dilakukan oleh orang-orang mukmin dengan tujuan semata-mata kerana Allah. Jadi tidak mengapa jikalau karya-karya orang mukmin itu kita anggap sahaja sudah diwaqafkan kepada semua Islam, oleh itu bolehlah dipergunakan oleh orang-orang lain untuk mengaut keuntungan peribadi.Bagaimana Mendaftarkan Hakcipta

Ini adalah soalan yang lazim ditanyakan dalam kursus-kursus PTS.


Undang-undang hakcipta menyatakan bahawa hakcipta saudara itu saudara perolehi secara automatik. Bagi menerangkan prinsip ini, ambil kes saya yang sedang menulis artikel ini. Sebaik-baik saya selesai menuliskan artikel ini, dengan sendirinya hakciptanya adalah saya punya. Saya tidak perlu mendaftarkan artikel ini di mana-mana pejabat kerajaan.


Jikalau besok pagi saya nampak mana-mana bahagian dalam artikel ini terkandung dalam buku orang lain, saya boleh membuat laporan polis, bahawa harta intelektual saya sudah dicuri orang orang itu.


Apabila harta intelektual saudara dicuri oleh orang lain, saudara mesti dapat membuktikan bahawa karya itu adalah hasil karya yang saudara hasilkan. Disebabkan saudara yang mendakwa orang itu mencuri, maka tugas saudaralah membuktikannya. Bagi pihak si pencuri, dia mesti membutikan dia tidak mencuri harta saudara.


Akta harta intelektual negara kita tidak memberitahu cara-cara spesifik bagaimana kita mesti mendaftarkan karya kita. Mengikut pandangan peguam, ada dua cara yang kita boleh lakukan.


 1. Saudara buat pengakuan bersumpah bahawa karya itu adalah karya saudara.

 2. Saudara poskan karya saudara kepada alamat saudara sendiri dengan menggunakan surat berdaftar.


Kedua-dua cara itu tidak wajib saudara buat. Itu cuma nasihat peguam sahaja seandainya saudara hendak mengadakan perlindungan yang lebih rapi ke atas harta-harta intelektual saudara.
Friday, August 05, 2005

Seni Mencipta Judul Buku

Apabila saudara sudah siap menuliskan buku saudara, tibalah masanya memilih judul bagi buku saudara itu. Judul yang baik akan diterima oleh editor saudara.


Judul mesti kena terus kepada pembeli sasaran. Mula-mula ingat kepada siapa buku itu ditujukan. Katakanlah buku itu adalah berkenaan komunikasi interpersonal. Tetapi siapakah yang akan menggunakan buku itu: Guru? Ibu bapa? Isteri? Pekerja Pejabat? Ketua? Remaja?


Tajuk “KOMUNIKASI INTERPERSONAL” adalah terlalu am. Tajuk ini sesuai untuk buku teks. Ia tidak sesuai untuk tradebook, yakni buku yang dijual di kedai. Jikalau buku itu ditujukan kepada guru-guru, tajuk “KOMUNIKASI INTERPERSONAL UNTUK GURU” adalah lebih tepat. Jika buku itu ditujukan kepada remaja, tajuk yang sesuai adalah “KOMUNIKASI INTERPERSONAL UNTUK REMAJA”.


Tajuk tidak boleh menggunakan perkataan yang membawa makna negatif. Tajuk yang berbunyi “PANDUAN MENGATASI MASALAH RUMAH TANGGA” menggunakan perkataan negatif iaitu 'masalah'. Tajuk yang positif adalah “PANDUAN MENGEKALKAN KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA”.Pendapatan Penulis Buku

Dulu-dulu, pengarang yang bukunya dijadikan buku teks sahaja yang berpeluang merasa menerima royalti puluhan ribu setahun, seperti Shahnon Ahmad, Kris Mas, Usman Awang dan banyak lagi.


Penerbit Creative Enterprise mencipta sejarah apabila mulai tahun 90'an ia berjaya membolehkan beberapa orang pengarangnya menerima royalti melebihi angka RM100 hasil daripada jualan dalam pasaran terbuka.


Sekarang penulis-penulis novel remaja adalah penulis yang menerima royalti paling tinggi. Sebuah penerbit novel cinta mencetak 50 ribu naskhah pada cetakan pertama dan semuanya habis diambil oleh pengedar.


Sebelum tragedi tersungkurnya Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam arena politik UMNO, di kalangan penulis buku Melayu, penulis-penulis buku politik menerima pendapatan paling tinggi hasil daripada jualan karya mereka.


Penulis buku politik yang paling kaya adalah Syed Husin Al-Attas. Beliau mempunyai taman eksotik paling cantik di Lembah Janda Baik.Beliau juga terkenal baik hati dan pemurah.


Dulu, penerbit-penerbit kecil berebut-rebut hendak mendapatkan karya penulis-penulis politik disebabkan buku-buku gosip politik yang mereka tulis amat laris jualannya. Buku-buku gosip politik dibeli oleh semua golongan.


Pendapatan lumayan penulis politik datang daripada 2 sumber. Ada penulis politik yang mengharapkan pulangan daripada jualan buku mereka.


Ada pula yang mendapat bayaran daripada tokoh-tokoh politik yang mengupah mereka supaya menulis gosip-gosip tentang musuh politik mereka. Penulis jenis ini amat digeruni orang politik. Berbagai-bagai cara dilakukan oleh orang-orang politik supaya skandal mereka tidak masuk dalam buku akan datang penulis jenis ini.


Penulis politik yang menerima bayaran paling besar bagi menghasilkan sebuah buku adalah Khalid Jeffry dengan menuliskan buku “50 DALIL MENGAPA ANWAR TIDAK BOLEH MENJADI PERDANA MENTERI”. Ada gosip mengatakan pendapatan beliau daripada tugasnya itu adalah RM500 ribu, ada yang mengatakan RM250 ribu. Rekod yang beliau pegang ini sampai hari ini masih kekal berada dalam di tangannya.


Khalid Jeffry memegang satu lagi rekod dalam sejarah perbukuan di Malaysia. Beliau berjaya menghancurkan pasaran buku-buku politik di negara dengan terbitnya buku “50 Dalil” itu. Semenjak kesan pukulan maut daripada bukunya itu, pasaran buku-buku gosip politik masih tidak pulih sampai sekarang.


Tidak ada buku lain yang pengaruhnya ke atas sejarah politik Malaysia dapat mengatasi kesan ciptaan buku “50 Dalil”. Karya itu menyebabkan tercetusnya kemelut politik sebagaimana yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini. Karya itu juga menyebabkan pengarang buku-buku gosip politik sudah 7 tahun melepek.


Jika saudara hendak menjadi penulis buku-buku politik, tunggu sampai pasaran pulih, diramalkan itu akan berlaku dengan terbitnya buku politik karya Dato' Seri Anwar Ibrahim nanti.Buku Indonesia

Permintaan bagi buku-buku Melayu begitu tinggi sekarang sehinggakan pengedar-pengedar buku kita terpaksa memenuhi permintaan itu dengan meningkatkan lagi aktiviti mengimpot buku-buku dari Jakarta.


Sebuah pengedar besar di Kuala Lumpur baru-baru ini mengimpot sejumlah 400 kotak buku-buku Indonesia yang bernilai berjuta ringgit.


Pada bulan Jun lalu, Pesta Buku Jakarta melihat paling ramai pengunjung dari Malaysia, berganda kali lebih ramai daripada tahun-tahun sebelum ini. Wajah-wajah yang dulu tidak pernah kelihatan dalam pesta itu pun kali ini tiba-tiba muncul. Mereka berebut-rebut cuba membuat temujanji untuk berjumpa dengan wakil-wakil penerbit-penerbit terbesar di Jakarta dan Bandung.


Rata-rata mereka yang pergi buat kali pertama ke pesta buku Jakarta itu terkejut menyaksikan sendiri kesan kemajuan dunia perbukuan di Indonesia. Seorang kontraktor buku dari Kuala Lumpur menyimpulkan apa yang dilihatnya itu dengan kata-kata, “Kita ketinggalan 30 tahun di belakang Indonesia.”


Rangkaian kedai-kedai buku besar di Kuala Lumpur mula menjual judul-judul dari Indonesia. Di kedai buku koperasi Universiti Malaya sudah terdapat rak-rak yang dikhaskan untuk buku-buku Indonesia.


Sebenarnya trend peningkatan mendadak impot buku Indonesia ke Malaysia ini sudah diketahui oleh masyarakat buku negara ini, tetapi orang awam tidak perasan sebab ia tidak dibincangkan dalam media.Apa itu Tradebook?

PTS adalah sebuah penerbit tradebooks dan, buku-buku teks universiti dan buku-buku profesional, tetapi ia lebih dikenali sebagai penerbit tradebooks.

Istilah 'tradebooks' digunakan bagi kategori buku-buku yang khusus diterbitkan untuk dijual melalui kedai-kedai buku bagi bacaan orang awam. Jadi apabila saudara masuk ke dalam kedai-kedai MPH, semua buku yang dipamerkan dalam kedai itu adalah dari kategori tradebook.

Tradebooks yang ditujukan kepada golongan profesional ditulis menggunakan gaya bahasa non-teknikal dan rekabentuknya juga dibuat supaya mudah dibaca bagi golongan profesional yang tidak terlatih dalam bidang berkenaan.

Sebagai contoh, buku-buku pengurusan yang akan dibaca oleh pengurus-pengurus yang datang daripada bidang bukan pengurusan tidak boleh menggunakan terlalu banyak istilah-istilah teknikal bidang pengurusan.


Buku-buku akademik dipasarkan melalui kedai-kedai buku koperasi di institusi-institusi pengajian tinggi. Jadi buku-buku yang digunakan oleh pelajar IPT tidak dijual di kedai-kedai buku awam, kecuali di superstor buku yang menyediakan ruang khas bagi buku-buku teknikal yang popular, seperti buku-buku berkenaan perisian komputer.
Siapa Untung dalam Bisnes Buku Kanak-kanak?

Untuk mengetahui siapa yang mengaut keuntungan besar dalam industri buku kanak-kanak, kita perlu mengetahui dahulu peraturan-peraturan permainan yang dimainkan oleh pemain-pemian dalam industri ini.

Penerbitan buku-buku kanak-kanak adalah suatu sub-bidang industri buku yang mempunyai peraturan permainannya sendiri.

 1. Buku kanak-kanak tidak dapat dijual dengan harga tinggi. Mentaliti ibu bapa Malaysia adalah harga buku kanak-kanak mesti murah, kalau tak murah, mereka tidak mahu beli. Bagi menurunkan kos penerbitan, para penerbit buku terpaksa main cetak jumlah besar. Sekali cetak sekurang-kurangnya 10 ribu naskhah. Kalau satu naskhah kos cetaknya RM1.20 jumlah kos itu adalah RM12 ribu. Itu belum termasuk kos bayaran perolehan manuskrip, ilustrasi, editorial dan pengurusan.

 1. Pengedar buku kanak-kanak di Malaysia main diskaun besar. Pengedar terbesar bagi buku kanak-kanak dan bahan perpustakaan sekolah rendah mahukan diskaun sehingga 70%. Pengedar ini mempunyai sekitar 40 buah van. “Hendak, ambil. Tak hendak, tak apa!” kata pengedar itu dengan angkuhnya kepada penerbit-penerbit kecil yang tidak mempunyai keupayaan mengedarkan sendiri buku-buku terbitannya. Jika buku itu harganya RM5, selepas ditolak diskaun 70%, saudara menjual kepadanya dengan harga RM1.50 sen! Nak makan apa? Pengedar itu makan daging, saudara makan tulang.

 1. Hakcipta manuskrip buku kanak-kanak dibeli daripada penulis. Bayaran dibuat sekali, dan sekali itu sahaja. Ia dibeli dengan harga murah daripada mana-mana Mamat yang sanggup menulis manuskrip itu. Oleh sebab itu mutu cerita dan gaya penceritaan dan gaya bahasanya rendah.

 1. Ilustrasi buku kanak-kanak mesti empat warna, kalau tidak, kanak-kanak, ibu bapa dan guru-guru tidak mahu membelinya. Hakcipta ilustrasi buku kanak-kanak dibeli daripada pelukis. Bayaran dibuat sekali sahaja. Faktor ini menyebabkan mutu ilustrasi buku kanak-kanak di Malaysia tidak meningkat dari dulu hingga sekarang.

 1. Buku kanak-kanak yang empat warna dijual terus oleh wakil jualan langsung yang pergi dari sekolah ke sekolah. Apa bunyinya dialog yang berlaku antara wakil-wakil pengedar itu dengan wakil pihak sekolah, Tuhan sahaja yang tahu. Kita manusia cuma boleh mengajak.

Kementerian Pelajaran mencurahkan peruntukan pembelian buku perpustakaan sebanyak RM15 setahun bagi setiap kepala murid.

Kita hairan, dengan suntikan jarum kewangan yang begitu besar ke dalam industri penerbitan buku untuk bacaan pelajar, mengapakah industri penerbitan buku kanak-kanak dan remaja di negara ini tidak melahirkan penerbit-penerbit yang berupaya menerbitkan buku-buku berkualiti untuk dibekalkan kepada sekolah-sekolah kita.

Industri kicap dan burger yang tidak menikmati bajet per kapita dari kerajaan pun dapat melahirkan kilang-kilang kicap dan burger yang besar, bagaimanakah industri buku gagal melahirkan penerbit yang sedarjat dengan pembuat kicap dan burger?

Ke mana perginya wang suntikan itu?Siapa Beli Buku Motivasi?

Penulis buku adalah orang-orang yang menyimpan keyakinan bahawa karya mereka mampu mengubah dunia! Dengan keyakinan itu mereka mendapat semangat bagi menghasilkan karya mereka.


Saudara mungkin menulis buku motivasi “PANDUAN HIDUP BAHAGIA” disebabkan saudara mahu menolong pasangan-pasangan yang tidak bahagia supaya menggunakan petua-petua yang diterangkan dalam buku saudara. Mudah-mudahan hidup mereka akan bahagia selepas membeli dan membacanya.


PTS pernah membuat pemerhatian secara langsung. Dalam suatu majlis pelancaran buku-buku Dato' Dr. Fadhilah Kamsah yang bertajuk “MENJALIN HUBUNGAN BAHAGIA” di MPH Wangsa Maju, 100% pembeli buku itu adalah wanita-wanita muda yang datang bersama suami dan pasangan-pasangan itu adalah pasangan bahagia! 90% buku itu dipilih oleh si isteri dan dibayar oleh si suami.


Nampaknya, buku-buku panduan hidup bahagia dibeli oleh mereka yang menikmati hidup bahagia. Begitu juga halnya dengan buku-buku motivasi. Buku-buku itu dibeli oleh individu-individu yang sudah bermotivasi tinggi membangunkan dirinya.


Apa sudah jadi dengan tujuan si penulis menulis bukunya?


Maklumat ini ada implikasinya kepada saudara yang akan menulis buku. Apabila buku panduan hidup bahagia dibeli dan dibaca oleh mereka yang bahagia, saudara jangan menyenaraikan pelbagai masalah rumahtanggan dalam buku saudara! Itu bukan halua mereka.


Wanita-wanita yang bahagia mahu menyemak apakah perkara-perkara yang selama ini mereka lakukan itu sudah betul? Mereka mencari confirmation. Mereka mencari approval. Mereka mencari bukti-bukti mereka pandai membahagiakan suami mereka. Jadi senaraikan perkara-perkara yang betul. Wanita yang bahagia tidak membaca buku untuk mencari di mana salah silapnya tingkah laku mereka. Namun banyak buku-buku motivasi dipenuhi dengan senarai apa yang tidak betul.


Pasangan yang tidak bahagia tidak masuk kedai buku. Jadi, jangan buang masa menulis buku untuk dijual kepada mereka.Apa Itu Runner?

Adakah saudara seorang pekerja pejabat? Barangkali di pejabat saudara ada Mamak yang datang naik motor sebulan sekali dengan membawa majalah kegemaran saudara. Saudara melanggan majalah daripada Mamak itu. Mamak itulah yang dipanggil “runner” dalam dunia bisnes.


Runner buku mengambil bekalan buku mereka daripada pengedar. Mereka menerima diskaun 25%. Pembeli menerima diskaun 10% daripada runner.


Sekolah-sekolah amat bergantung kepada runner. Mereka membekalkan macam-macam keperluan pentadbiran sekolah, termasuk pembelian buku-buku untuk perpustakaan, kegunaan murid dan guru.


Jika saudara hendak menjadi runner buku, saudara boleh menghubungi pengedar buku dan membuka akuan dengan mereka. Tiap-tiap pengedar mempunyai syarat-syarat mereka sendiri tentang bagaimana saudara akan berniaga dengan mereka.


Lazimnya penerbit besar tidak mahu membuka akuan dengan runner, kecuali runner yang datang membeli tunai. Risiko berniaga dengan runner adalah jika runner 'lari' penerbit tidak tahu di mana mereka hendak dicari! Maklumlah runner tidak mempunyai kedai ataupun pejabat. Mereka itu amat mobile.


Runner yang mempunyai modal lebih suka membeli tunai disebabkan mereka boleh mendapat diskaun sehingga 45% daripada penerbit, serupa dengan diskaun penerbit. Jika mereka membeli tunai daripada pengedar mereka lazimnya boleh mendapat 35% sahaja.
Bagaimana Meramalkan Jumlah Pembeli Buku

Seorang pegawai sebuah koperasi menghantar manuskrip bukunya yang bertajuk “Undang-undang Koperasi di Malaysia” dan dengan bersungguh-sungguh cuba meyakinkan penerbit supaya mahu menerbitkan bukunya.


“Buku seperti ini belum ada dalam pasaran,” katanya. “Di negara kita ada lebih 100 ribu anggota koperasi. Buku ini berguna kepada mereka. Kalau 10% sahaja yang membeli buku ini, sudah 10 ribu laku dijual.”


Begitulah jalan fikiran kebanyakan penulis baru. Logik 1% ataupun 10% tidak boleh digunakan dalam dunia bisnes.


Ahli-ahli koperasi tidak masuk kedai buku. Habis cerita.


Bukan hanya penulis baru yang cenderung membuat kesilapan apabila cuba meramalkan jumlah pembeli buku mereka. Sesiapa sahaja yang belum pernah berniaga kerap melakukan kesilapan logik 1% dan 10%.


“Di Malaysia ada 1 juta lelaki botak. Kalau 1% sahaja yang membeli ubat botak, kita sudah kaya!” kata seorang pembuat ubat botak yang diciptanya sendiri menggunakan bahan-bahan tradisional.


“Ubat botak ramuan tradisional belum ada dalam pasaran,” katanya lagi.


Logik “kalau sesuatu produk itu tidak ada dalam pasaran, maka produk itu tentu laku dijual” adalah logik orang yang belum berniaga. Banyak produk tidak ada dalam pasaran sebab produk seumpama itu memang sukar dijual!


Di manakah pula kesilapan logik 1% dan 10% itu? Silapnya adalah, statistik itu bukan diperoleh daripada sebarang kajian pasaran, sebaliknya ia datang daripada angan-angan semata-mata.


INGAT! Jika saudara hendak menulis buku, jangan tulis buku berdasarkan pertimbangan buku seperti itu tidak ada dalam pasaran. Kedua, jangan tulis buku disebabkan isi kandungan buku itu perlu dibaca oleh banyak orang. Majoriti orang yang memerlukan buku saudara itu tidak masuk kedai buku.Buku Melayu Compang-Camping

Sejak penubuhannya, Dewan Bahasa dan Pustaka masih belum berjaya memasarkan buku-buku terbitannya dengan berkesan.


Kata pegawai DBP, “Orang tak beli buku Melayu.” Mereka menyalahkan pembeli.


En. Jaafar Taib pernah berkata, “Bagaimana buku Melayu nak laku, kulit bukunya pun compang-camping.” Itu adalah penilaian seorang pelukis.Beliau berkata begitu di sebuah seminar penerbitan buku di PWTC sempena Pesta Buku Kuala Lumpur 2000.


En. Jaafar Taib adalah pengerusi penerbit Creative Enterprise. Jasa beliau kepada dunia sastera adalah luar biasa.


Beliau secara berseorangan sahaja, telah membuktikan bahawa karya sastera Melayu tidak berdosa, dan pembeli buku-buku Melayu tidak berdosa jika buku-buku Melayu tidak dibeli orang. Yang berdosa adalah penerbit buku-buku Melayu, yang menjalankan tugas-tugas mereka tanpa 'passion', tanpa menggunakan jiwa raga mereka. Kulit buku-buku DBP sehingga hari ini masih compang-camping. Jika gaji pegawai-pegawai DBP tidak dibayar menggunakan dana kerajaan, sebaliknya dibayar dengan wang daripada hasil jualan buku-buku terbitannya, sudah lama mereka tidak menerima gaji.Tulang Belakang Buku

Tulang belakang buku adalah bahagian di mana kertas buku digamkan dan dijahit. Bahagian ini penting diberi wajah yang menarik.


Di dalam kedai buku, tulang belakang adalah ruang yang memainkan peranan penting bagi mengiklankan buku itu kepada bakal pembeli.Begitu pula di dalam perpustakaan di mana bakal pembaca memilih buku mana yang mahu dicapainya berdasarkan tulisan-tulisan yang dapat diimbas pada tulang-tulang belakang buku.


Apabila buku di susun berdiri tegak di rak pengguna hanya nampak judul buku yang tertulis pada tulang belakang.


Dua maklumat yang mesti ada pada tulang belakang adalah NAMA BUKU dan JUDUL BUKU. Gunakan kontras warna yang terang supaya huruf-huruf itu timbul dan dapat dibaca dari jauh.


Apabila buku nipis, tulang belakang menjadi terlalu sempit dan padanya tidak dapat dituliskan maklumat tentang nama pengarang dan judul buku. Jadi tulang belakang buku itu kosong.


Setiap ruang pada kulit buku hendaklah digunakan secara optimum bagi mengiklankan buku itu. Ada buku yang tebal, oleh itu tulang belakangnya luas, tetapi huruf-huruf yang dicetak padanya bersaiz kecil oleh itu sukar dibaca dari jauh. Di sini berlaku pembaziran ruang yang amat berharga.Buka Akaun

Para penerbit menggunakan istilah 'membuka akaun' dengan maksud 'mempunyai urusan perniagaan'.

Kalau saudara seorang penerbit, saudara perlu dapat membuka akaun dengan kedai-kedai buku. Kedai buku setuju menerima buku-buku terbitan saudara bagi dijual di dalam kedainya.

Selama berpuluh-puluh tahun kedai-kedai buku besar tidak mahu membuka akaun dengan penerbit-penerbit buku Melayu, itulah sebabnya buku-buku Melayu hanya dijual oleh kedai-kedai yang menjadi agen Dewan Bahasa dan Pustaka dan kedai-kedai Mamak.

Sekarang zaman sudah berubah. Rangkaian kedai-kedai buku besar sudah mempamerkan bukan hanya buku-buku Melayu terbitan Malaysia, malah terbitan Indonesia juga, disebabkan permintaan bagi buku-buku Melayu amat tinggi.

Adakah saudara terfikir hendak menerbitkan buku saudara sendiri?

Rangkaian kedai-kedai besar tidak berminat berurusan dengan penerbit-penerbit kecil. Sebelum saudara dapat membuka akaun dengan rangkaian-rangkaian itu, mereka akan meminta saudara menunjukkan katalog buku-buku saudara, suatu item yang tentu penerbit kecil tidak punya.

Rangkaian kedai besar tidak mahu berurusan dengan penerbit kecil disebabkan faktor-faktor berikut:

 1. Penerbit kecil tidak berupaya memberikan khidmat pelanggan yang berkualiti. Sebagai penerbit kecil saudara tidak mampu menyediakan pasukan jurujual yang dapat menservis kedai-kedai buku dengan cepat.

 1. Penerbit kecil tidak mampu memberikan diskaun sehingga 45% kepada rangkaian kedai-kedai besar.

 1. Mutu buku-buku yang lazimnya diterbitkan oleh penerbit kecil tidak mencapai tahap yang dikehendaki oleh rangkaian itu.

Faktor-faktor di atas menyebabkan penulis-penulis yang menerbitkan karya mereka dengan penerbit-penerbit kecil menghadapi risiko jualan buku-buku mereka tidak laris.Tulis Buku untuk Orang Sibuk

Penulis-penulis baru lazimnya tidak yakin apabila diberitahu supaya menulis untuk pembeli sasaran yang terdiri daripada individu-individu yang sibuk, yang tidak ada masa mahu membaca buku.


Pada pendapat penulis muda, orang sibuk tidak mempunyai masa hendak membaca buku, jadi sangat tidak logik baginya menulis bagi bacaan orang-orang yang sibuk. Jika mereka tidak ada masa bagi membaca buku tentulah mereka tidak ada keperluan hendak membeli buku.


Kita kata: Tulislah buku yang DIBELI oleh orang yang sibuk. Kita tidak mengatakan tulis buku yang DIBACA oleh orang sibuk!


Orang-orang yang sibuk adalah orang-orang ang mempunyai wang lebihan bagi membeli apa yang mereka fikir mereka perlu beli. Mereka itu golongan yang mempunyai pendapatan tinggi. Mereka mampu membeli buku yang mereka fikir perlu mereka baca, walaupun akhirnya mereka mungkin tidak sempat membaca.


Orang yang tidak mempunyai banyak wang sama ada (a) tidak mampu membeli buku (b) mereka membuat salinan fotokopi buku, ataupun (b) mereka membaca buku yang dipinjam saja! Contoh orang yang tidak mempunyai wang tetapi membaca buku adalah pelajar maktab dan universiti.


Jika sekarang ini orang-orang yang sibuk tidak membeli buku Melayu, itu bukan salah mereka. Itu salah penerbit yang tidak menerbitkan buku-buku yang laku dijual kepada mereka. (Tentu sekali penerbit akan menyalahkan penulis yang tidak menulis buku-buku itu).Nasib Penerbit Kecil

Menjadi penulis baru adalah pengalaman yang penuh dengan cerita duka! Punca paling utama kedukaan itu adalah disebabkan buku-buku penulis baru banyak yang gagal diterima oleh penerbit-penerbit besar. Akibatnya mereka terpaksa menyerahkan manuskrip mereka kepada penerbit kecil. Sembilan puluh tiga peratus (93%) penerbit kecil tutup dalam tempoh 3 tahun selepas memulakan operasinya. Kata pepatah Melayu, “Mati ayam, matilah kutu.”

Jika begitu banyak penerbit kecil mati, mengapakah ada segelintir yang hidup? Faktor-faktor yang membolehkan beberapa penerbit buku-buku Melayu terus aktif dalam pasaran adalah:

 1. Mamak yang mula sebagai pengedar buku menjadi penerbit buku: Penerbit Al- Hidayah bermula sebagai pengedar buku-buku agama. Kini ia sudah mula menceburi bidang penerbitan buku agama. Jadi Al-Hidayah mengedarkan sendiri buku-bukunya.

 1. Penerbit anak syarikat besar: Penerbit Utusan Publications adalah milik penuh syarikat Kumpulan Utusan. Penerbit Alaf 21 adalah anak syarikat milik penuh Kumpulan Karangkraf.

 1. Penerbit kecil yang dapat 'rezeki terduduk': Penerbit Cerdik mendapat lesen menerbitkan kertas soalan peperiksaan dari Kementerian Pelajaran selama 10 tahun. Keuntungan projek itu membolehkan Cerdik membina kekuatan kewangan bagi aktiviti penerbitan buku-bukunya. Penerbit Arus Intelek pula menerima kontrak membekalkan buku-buku teks Kementerian Pendidikan.

Barangkali saudara fikir saudara hendak menubuhkan syarikat penerbitan dengan harapan saudara boleh masuk tender skim pinjaman buku teks. Salah satu syarat mendaftar dengan kementerian adalah modal berbayar saudara hendaklah minimum RM100 ribu.Siapa Buat Untung Lebih

Penulis yang sudah banyak menerbitkan buku pun kebanyakannya yakin bahawa penerbit adalah pihak yang paling untung dengan menerbitkan karyanya.


Logik penulis senang sahaja! Harga bukunya RM20. Royaltinya 10% iaitu RM2. Penerbit dapat 90% iaitu RM18!


Menggunakan logik ini banyak penulis yang menyimpan rasa tidak puas hati terhadap penerbit mereka. Mereka berasa perjanjian penerbitan yang ditandatangani dengan penerbit lebih menguntungkan penerbit. Inilah faktor yang menyebabkan ada penulis novel yang mengambil keputusan menerbitkan novel mereka sendiri.


Siapakah yang hidup bergantung kepada buku saudara?


Para pengedar menerima potongan 45%

Pencetak menerima 25%

Pengurusan: pengangkutan, penstoran, penjualan dan editorial 15%

Royalti 10%

Margin untuk penerbit: 5%! (penulis dapat lebih daripada penerbit!)


Mengapakah pengedar menerima 45% diskaun? Sebab pengedar memberi 35% diskaun kepada pekedai dan 'runners'. Kedai memberi diskaun 10% kepada pembeli.


Jika penerbit hanya mendapat 5% margin, bunyinya macam tidak berbaloi melabur modal besar menubuhkan syarikat penerbitan. Margin yang kecil itu adalah daripada sebuah buku. Penerbit yang besar menerbitkan ratusan, malah ribuan buku. Jumlah 5% daripada jumlah jualan ratusan judul setiap tahun adalah cukup bagi membolehkan penerbit hidup selesa.Apa Itu Blurp Buku

Blurp adalah teks yang ditulis pada kulit buku berkenaan kandungan buku.Blurp boleh ditulis baik pada kulit depan mahupun kulit belakang.

Blurp adalah iklan.Peranannya bagi mempengaruhi pembeli hanya kalah kepada tajuk. Jika saudara membeli novel-novel cinta, buku-buku itu dibungkus vakum. Ertinya saudara tidak berpeluang membuka dan membaca isi kandungannya sebelum membeli. Saudara betul-betul bergantung kepada maklumat yang terkandung pada blurp sewaktu membuat keputusan mahu membeli ataupun tidak novel itu. Jadi peranan blurp sebagai alat persuasi adalah kritikal.

Novel yang baik, tetapi blurpnya buruk, adalah ibarat kereta yang enginnya bagus tetapi bodinya buruk. Bagaimanakah ia dapat menarik minat bakal pembelinya?

Siapakah yang menyediakan teks untuk blurp buku? Ia adalah tugas editor buku saudara. Tetapi penulis hendaklah mengemukakan cadangan blurp bagi bukunya sendiri. Kirimkan blurp saudara bersama-sama dengan manuskrip.

Blurp yang saudara cadangkan itu sangat membantu kerja editor saudara. Tetapi itu tidak semestinya menjamin cadangan saudara diterima 100% oleh editor.

Menulis blurp adalah gabungan antara ilmu dan seni. Sesetengah editor kurang berbakat dalam mencipta ayat-ayat yang mengandungi daya pengaruh tinggi. Oleh itu blurp yang dihasilkannya tidak persuasif, walaupun ia memenuhi prinsip-prinsip menulis blurp. Ingatlah buku itu karya saudara. Berikan apa juga kerjasama kepada editor saudara asalkan ia dapat membantu meningkatkan jualan buku itu nanti.Thursday, August 04, 2005

Buku Melayu Masuk Superstore

Empat tahun lalu, kalau saudara masuk superstore buku di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur, saudara takkan nampak rak buku-buku Melayu.

Pada waktu itu pengurusan superstore-superstore itu memandang hina pada buku-buku Melayu. Waktu pegawai PTS mula-mula pergi berjumpa mereka dengan harapan mereka mahu meletakkan buku-buku terbitan PTS, apa kata mereka? "We don't carry Malay books!"

Superstore yang mula-mula mencuba mempamerkan buku-buku Melayu adalah Kinokuniya. Barangkali syarikat Jepun tidak ada masalah dasar bahasa.

Selepas Kinokuniya mendapati buku-buku Melayu laku, pegawai PTS mempunyai modal untuk pergi sekali lagi dan cuba meyakinkan superstore lain dengan alasan, "Kinokuniya terima buku-buku Melayu. Kalau encik tak jual buku Melayu, nanti pelanggan Melayu encik akan lari ke Kinokuniya!"

Wednesday, August 03, 2005

Buku Motivasi

Sejak 3 tahun yang lalu, masyarakat mula menikmati banyak buku-buku motivasi dan pembangunan diri dipamerkan di kedai-kedai buku.

Trend membaca buku-buku motivasi muncul selepas nama Dato' Dr. Fadhillah Kamsah menjadi popular melalui siaran radio dan televisyen. Trend itu terus meningkat apabila beliau mula menjadi lebih popular dengan menyampaikan ceramah-ceramah secara 'live' di berbagai jabatan kerajaan dan syarikat-syarikat swasta.

Ramai penulis buku motivasi ikut memasuki pasaran tetapi ramai juga yang bukunya tidak laris dijual. Puncanya adalah disebabkan mereka menulis dengan menggunakan gaya orang berceramah di mana dia banyak mengemukakan kritikan dan marah-marah kepada pembacanya. Lebih kurang gaya itu membawa maksud "orang lain semua tidak betul, dia satu orang yang betul".

Jika saudara hendak menjadi penulis buku-buku motivasi, saudara perlu menggunakan format seperti yang digunakan oleh Sdr. Ahmad Fadzli Yusof dengan siri Resipi Kejayaannya.

Mahu Jadi Penerbit Buku?

Adakah saudara dapat mencari modal sekitar RM250 ribu. Itulah jumlah paling kecil yang saudara perlukan bagi memulakan sebuah syarikat penerbitan.

Jika modal saudara kurang daripada itu 'nafas' saudara tidak cukup panjang dan perniagaan saudara akan tercekik selepas menerbitkan buku ke-5.

Memilih Perkataan untuk Judul Buku

Salah satu judul buku yang mendapat sambutan hangat di pasaran sekarang adalah "Menjejaki JUTAWAN Senyap" terbitan penerbit Al-Ameen. Salah satu judul buku yang tidak mendapat sambutan adalah "Masalah Keruntuhan Akhlak Remaja Melayu".

Banyak buku yang kandungannya baik tidak laku dijual semata-mata disebabkan penerbit silap memilih judul bagi buku itu. Penerbit-penerbit kecil yang baru mula menceburi perniagaan penerbitan buku biasanya tidak mengubah judul asal buku itu sebagaimana yang dicipta oleh penulisnya. Mereka masih baru oleh itu pengetahuan mereka tentang bidang penerbitan buku amat sedikit.

Lazimnya para penulis tidak menggunakan maklumat apabila mencipta judul untuk buku yang mereka tulis. Itulah sebabnya banyak judul buku yang dicadangkan oleh penulis ditolak oleh penerbit.

Penulis lazimnya memilih judul yang pada pandangan mereka dapat dengan tepat mencerminkan isi kandungan buku. Sebagai contoh buku yang ditulis berkenaan pelbagai masalah yang dialami oleh ibu-ibu tunggal mungkin diberi judul "RANJAU-RANJAU IBU TUNGGAL". Memang judul ini memberikan gambaran tepat berkenaan isi kandungan buku itu tetapi penerbit akan menolaknya.

Perkataan RANJAU dan IBU TUNGGAL tidak mempunyai nilai komersial. Contoh perkataan yang tinggi nilai komersialnya adalah JUTAWAN sebab ramai orang berangan-angan hendak menjadi jutawan! Jika buku "Menjejaki JUTAWAN Senyap" itu diganti dengan tajuk "RANJAU-RANJAU dalam Dunia Perniagaan", insya Allah jualan buku itu tidak laris walaupun daripada sudut isi tajuk kedua ini memberikan gambaran yang lebih tepat.

Buku dijual sebagai satu 'pakej'. Isi kandungannya mesti memenuhi keperluan pembaca sasaran. Judulnya mesti mempunyai nilai komersial. Wajah kulit dan wajah dalamnya juga mesti menarik. Blurp pada kulit depan dan kulit belakang mestilah dapat meyakinkan pembeli bahawa dengan membeli buku itu ia adalah suatu pembelian yang menguntungkannya.

Judul buku dibina dengan menggunakan beberapa patah perkataan sahaja. Lebih sedikit jumlah perkataan itu lebih baik. Mengapa? Jika judul buku panjang ia terpaksa menggunakan saiz huruf yang kecil, kalau tidak judul itu tidak muat dituliskan pada kulit buku yang terhad. Judul yang kecil tidak dapat dibaca oleh pelanggan yang masuk kedai dan harus membacanya dari jarak jauh.

Penulis Belum Ada Nama

Salah satu faktor yang menyebabkan saudara tidak yakin hendak menulis buku adalah faktor 'belum ada nama?"

"Saya belum ada nama. Kalau saya tulis buku, boleh lakukah buku saya itu?" Inilah soalan yang kerap dikemukakan oleh mereka yang baru pertama kali menghadiri kursus penulisan.

Di sebalik pertanyaan itu adalah sangkaan bahawa hanya buku-buku yang ditulis oleh penulis-penulis terkenal sahaja yang diminati oleh pembaca, oleh itu dapat dijual. Sangkaan ini salah.

Memang penulis terkenal mempunyai ramai peminat, sebagai contoh Norhayati Berahim. Novel-novel beliau amat laku di pasaran. Tetapi sebelum beliau terkenal, beliau adalah penulis yang tidak terkenal sewaktu menerbitkan novelnya yang pertama.

Saudara mesti menerbitkan buku-buku saudara dahulu, baru kemudian saudara menjadi penulis terkenal. Bukan sebaliknya.

Ramai penulis yang nama mereka terkenal tetapi buku-buku mereka tidak laris di pasaran. Mereka terkenal disebabkan mereka menang hadiah dan anugerah, oleh itu nama dan gambar mereka terbit dalam media massa. Empat lima orang yang duduk dalam panel penilai menilai karya penulis-penulis terkenal itu sebagai baik, tetapi pembeli di kedai berlainan pendapat.

Ramai pula penulis yang nama mereka tidak terkenal tetapi buku-buku mereka laku, oleh itu pendapatan royalti mereka tinggi. Hanya orang-orang yang membaca buku mereka sahaja yang tahu nama mereka. Malah rupa paras penulis itu pun tidak pernah diketahui oleh peminat buku mereka disebabkan mereka tidak pernah tampil di khalayak radio, tv ataupun akhbar dan majalah.

Tuesday, August 02, 2005

Sen dan Persen

Berapakah persen royalti yang saudara terima daripada penerbit saudara?

5%? 7%? 10%? 12.5%? 16%? 20%?

Jumlah persen royalti sering kali menjadi punca rosaknya hubungan baik antara penulis dan bakal penerbit karya si penulis. Ini terutama berlaku apabila si penulis baru kali pertama hendak menerbitkan karyanya dengan si penerbit itu. Pernahkah saudara mendengar dialog seperti di bawah?

"Berapa persen royalti saya?" tanya si penulis.

"7%," jawab editornya.

"Tapi penerbit Polan-Polan Sdn. Bhd. memberi saya 10%!" si penulis membantah.

"Kami hanya mampu memberi 7% daripada harga buku yang dicetak di kulit belakang buku encik," kata si editor.

"Beginilah," kata si penulis. "Saya tarik balik cadangan saya hendak menerbitkan karya saya dengan syarikat awak!"

Banyak penulis tidak benar-benar faham implikasi persen-persen royalti yang ditawarkan kepada mereka, termasuk penulis-penulis yang ternama. Mereka hendak mendengar jumlah angka persen itu sahaja: 10%? 12.5%? 20%? Itu saja.

Banyak penerbit tahu benar kelemahan penulis dan mereka mengeksploitasi kelemahan itu. Ambil contoh-contoh kes berikut:

1. Sebuah penerbit menawarkan royalti 16%. Sekali pandang bunyinya sangat menarik. Tetapi penulis tidak peduli hendak bertanya 16% itu 16% daripada apa? Rupa-rupanya 16% daripada harga buku selepas ditolak diskaun kepada pengedar. Apabila tiba masa kiraan royalti barulah penulis tahu penerbit memberi potongan 50% kepada pengedar. Harga asal buku itu RM20, selepas ditolak diskaun pengedar harganya tinggal RM10. Penulis dibayar royalti 16% daripada RM10!

2. Sebuah pengedar menawarkan royalti 11% kepada penulisnya. Tetapi dalam dokumen perjanjian penerbitan tidak dituliskan berapa harga buku itu. Begitu juga harga itu tidak dicetak pada buku. Pada suatu hari si penulis pergi ke kedai buku dan nampak bukunya di atas rak. Dia pun mengambil bukunya. Pada bukunya itu ditampal stiker harga. Pada stiker itu tertulis harga bukunya RM18. Apabila tiba masa menerima royalti, dia tidak puas hati kerana jumlah wang yang diterima lebih rendah daripada jumlah yang dikiranya sendiri iaitu 11% daripada RM18. Penerbit mengatakan jumlah wang itu betul iaitu 11% daripada harga jualan RM14. "Kalau kedai naikkan harga, saya tidak tahu!" kata tuan punya syarikat penerbitan itu.

3. Seorang penulis ditawarkan royalti 10% daripada harga jualan yang tercetak. Harga buku itu Rm15. Tetapi apabila tiba masa mengira royalti, penerbit menolak 300 naskhah promosi dan 100 naskhah peruntukan bagi buku yang rosak. Setahu penulis itu si penerbit tidak menjalankan apa-apa program bagi mempromosi bukunya sehingga jualan bukunya amat rendah.

4. Seorang penulis ditawarkan royalti 14% oleh penerbitnya. Dia diberitahu cetakan pertama bukunya adalah 2 ribu naskhah sahaja sebab penerbit tidak yakin buku itu laku. Dia hanya sekali menerima royalti sebanyak RM1,500. "Buku tak laku," kata si penerbit. Tiga tahun kemudian, daripada seorang petugas setor yang bekerja dengan penerbit itu, dia mendapat tahu bukunya setiap tahun dicetak semula tanpa menukar "cetakan pertama 1999".

Apabila saudara hendak menyerahkan buku saudara kepada mana-mana penerbit, jangan buat keputusan berdasarkan persen-persen. Ambil kira faktor-faktor lain yang lebih penting sebelum membuat pilihan.

Potongan Naskhah Promosi

Cuba saudara baca huruf-huruf halus yang tercetak dalam kertas dokumen perjanjian penerbitan saudara. Berapakah jumlah naskhah yang dipotong bagi tujuan promosi buku saudara itu? 100 naskhah? 200 naskhah? 300 naskhah?

Kebanyakan penerbit tidak memberitahu penulis bahawa sekian jumlah bukunya dipotong bagi jumlah promosi. Jumlah itu terus ditulis dalam dokumen perjanjian penerbitan. Para penulis pula tidak ambil pusing hendak mengetahui apa yang dicetak dalam dokumen itu.

Ada penerbit memotong sehingga 200 naskhah, manakala ada penerbit memotong 100 naskhah.

Syarat Menjadi Penulis

Kredibiliti pengarang adalah salah satu faktor yang mempengaruhi jualan buku saudara.

Sesetengah buku mewajibkan pengarang memiliki ijazah sahaja dalam bidang-bidang berkaitan. Jika saudara lulus ijazah pengurusan perniagaan, saudara sesuai menulis buku teks tentang prinsip-prinsip pengurusan perniagaan.

Sesetengah buku mewajibkan pengarang memiliki ijazah dan pengalaman sekaligus dalam bidang-bidang berkaitan. Bagi menulis buku motivasi kepimpinan, saudara perlu memiliki ijazah dan juga saudara sendiri berpengalaman menjadi pemimpin, jika tidak buku saudara tidak akan mencapai kualiti dan kredibiliti yang sepatutnya. Jika saudara mempunyai ijazah dalam bidang pengurusan perniagaan dan juga saudara mempunyai pengalaman mengurus perniagaan barulah saudara layak menulis buku motivasi keusahawanan.

Sesetengah buku tidak mewajibkan pengarang memiliki ijazah. Jikalau saudara seorang yang mempunyai banyak pengetahuan tentang cerita-cerita rakyat di tempat saudara, maka saudara boleh menjadi pengarang terkenal dengan menerbitkan buku-buku koleksi cerita-cerita rakyat. Saudara boleh mengarang buku berjudul 'Sos dan Sambal-sambal Melayu' meskipun saudara tidak memiliki ijazah dalam bidang penyediaan makanan.

Penulis Bangkit!

Pernahkah saudara mengikuti kursus berkenaan harta intelek yang disampaikan oleh peguam yang pakar dalam bidang itu?

Ada beberapa perkara di mana kita semua sebagai penulis mesti bangkit dan berjuang bagi mempertahan hak-hak kita.

Cuba saudara baca hati-hati setiap klausa yang tercetak dalam dokumen perjanjian penerbitan yang saudara tandatangani dengan penerbit saudara. Semak perkara-perkara di bawah:

1. Adakah hakcipta karya saudara dipindahkan kepada penerbit, ertinya bukan saudara punya lagi? Kalau ya, adakah saudara menyetujui perkara itu sejak awal lagi? Ertinya saudara hanya dibayar sekali sahaja.

2. Jika hakcipta masih milik saudara, itu bermakna saudara hanya menyerahkan HAK MENERBITKAN karya saudara sahaja yang saudara berikan kepada penerbit. Ertinya saudara dibayar royalti. Tiba di sini saudara mesti baca dokumen itu dengan hati-hati! Berapa lama tempoh penyerahan hak menerbitkan itu yang disebutkan dalam perjanjian saudara? 3 tahun? 5 tahun? selama-lamanya?

Sepanjang yang saya tahu, adalah menjadi kelaziman di kalangan penerbit Malaysia mengambil hak menerbitkan karya penulis buat selama-lamanya, termasuk penerbit-penerbit yang besar-besar. Saya mungkin salah, tetapi saudara periksalah sendiri apakah maklumat saya ini betul.

Ertinya kalau penerbit itu tidak pandai menjual buku saudara sekalipun, ataupun dia tidak mahu mengulangcetak buku saudara, saudara tidak boleh menyerahkan buku saudara kepada penerbit lain, meskipun hakcipta karya itu adalah milik saudara.

Kita para penulis mesti bangkit dan mempertahankan hak-hak kita. Kita mesti meletakkan syarat bahawa tempoh hak penerbitan itu adalah 3 tahun sahaja. Selepas tamat tempoh 3 tahun, jikalau kita berpuas hati dengan prestasi jualan buku kita, tempoh itu secara automatik disambung 3 tahun lagi. Jika kita tidak puas hati, kita boleh menulis surat mengatakan kita tidak mahu menyambung tempoh itu, dan secara automatik tempoh itu tamat di situ dan kita boleh mencari penerbit lain.

Penerbit Rompak Sekolah

Kalau saudara seorang guru sekolah rendah, saudara tentu kenal baik dengan wakil penjual buku-buku bacaan pengkayaan untuk perpustakaan sekolah.

Adakah saudara perasaan wakil-wakil penjual datang ke sekolah dengan membawa buku-buku yang dijual secara berset-set. Tiap-tiap set itu harganya tidak masuk akal apabila dibandingkan dengan harga buku yang sama tebalnya yang dapat dibeli di kedai-kedai buku. Inilah sebabnya buku-buku pengkayaan yang dijual terus ke sekolah-sekolah tidak dapat dibeli di kedai-kedai buku. Tidak ada kedai buku yang mahu mempamerkan set-set itu disebabkan tidak akan ada ibu bapa yang mahu membeli buku mutu rendah itu pada harga yang tidak masuk akal.

Sebagai contoh satu set buku cerita-cerita rakyat untuk bacaan pelajar tahun 3 dan 4 yang terdiri daripada 10 buku cerita setebal 48 halaman dijual dengan harga RM220. Kualiti bahasa dan ilustrasi buku-buku itu pula amat rendah. Pada harga pasaran nilai set itu adalah sekitar RM60 sahaja. Itupun sudah mahal.

Buku Soft Cover

Orang buku kerap menggunakan istilah-istilah berikut:

1. Buku 'hard cover' atau buku kulit keras.
Penulis yang mempunyai buku kulit keras dianggap mempunyai martabat kecendekiaan lebih tinggi daripada mereka yang tidak.

2. Buku 'soft cover' atau buku kulit lembut.
Buku-buku 'trade books' iaitu buku-buku yang dijual di kedai-kedai buku dan memenuhi kriteria buku perpustakaan sentiasa terbit sekurang-kurangnya dalam edisi kulit lembut.

3. Buku 'paperback'.
Buku-buku kulit lembut yang laris di kedai, selepas beberapa tahun, sudah boleh diterbitkan dalam edisi 'paperback' atau edisi murah. Edisi paperback diterbitkan dengan margin keuntungan yang amat tipis bagi membolehkan buku-buku itu dijual murah supaya golongan pendapatan rendah mampu membelinya.

Data jualan di PTS mendapati edisi hardcover paling maksimum 400 naskhah sahaja yang dapat dijual dengan harga RM15 - RM25 lebih mahal daripada edisi kulit lembut. Golongan yang membeli edisi hard cover adalah perpustakaan.

Di Amerika dan Eropah, penulis lazimnya melesenkan hak menerbitkan edisi kulit keras kepada satu penerbit, manakala hak menerbitkan edisi kulit lembut kepada penerbit lain, dan hak menerbitkan edisi paperback kepada penerbit lain lagi.

'Penulis Pandai'

Penulis-penulis yang pandai banyak menghasilkan buku-buku yang penerbit tidak berani hendak menerbitkannya disebabkan dua perkara:

1. Buku yang mereka tulis itu tidak mempunyai pasaran. Ini disebabkan penulis-penulis pandai secara bawah sedar mereka menulis atas dorongan hendak membuktikan dirinya seorang yang mempunyai kepandaian, bukan bagi memandaikan pembaca. Maka sibuklah dia menunjukkan kepandaiannya di dalam bukunya itu.

2. Ramai 'penulis pandai' susah dibawa berunding berkenaan buku yang mereka tulis. Salah satu sifat yang kerap ditemui ada pada penulis pandai yang baru sekali hendak menerbitkan bukunya adalah dia tidak membenarkan bukunya diedit, kecuali bagi membetulkan ejaan sahaja.

Jika bukunya setebal 400 halaman dia mahu buku itu kekal 400 halaman, dia tidak benarkan mana-mana bab ataupun bahagian pada buku itu dicabut ataupun dibuang supaya kurang tebal. Jika bibliografinya sepanjang 30 halaman, dia mahu bibliografi itu kekal begitu. Macam-macam bantahan dikemukakannya, maklumlah orang pandai memang pandai mengemukakan pelbagai rasional bantahan.

Buku setebal 400 halaman hanya dapat dijual pada harga RM38 ataupun lebih. Penerbit manakah yang berani menerbitkan buku yang semahal itu? Kalau nak cepat tutup perniagaan, bolehlah!

Ada penulis pandai yang menghantar manuskrip bukunya dalam bentuk yang dia sudah siap buat layoutnya.

"Tak payah buat apa-apa lagi, print saja!" si penulis pandai memberitahu penerbit.

Ada penulis pandai yang mahu supaya penerbit membayar kepadanya kos layout yang sudah dibuatnya itu jikalau hendak menerbitkan bukunya. Harganya dia sendiri yang tentukan pula!

Penerbit yang kredibel tidak mahu menerbitkan buku yang layoutnya dibuat oleh orang luar. Setiap penerbit mempunyai spesifikasi khusus bagi setiap kategori buku yang mereka terbitkan. Buku-buku dalam kategori yang sama mestilah terbit dalam ukuran saiz yang sama. Jika buku-buku dalam sesuatu set itu berlainan saiz, apabila dibungkus, bungkusan mudah pecah!

Perwajahan buku adalah amat mustahak. Buku-buku dalam kategori yang sama diterbitkan dengan perwajahan khusus. Sebagai contoh, buku-buku profesional untuk bacaan orang sibuk lain spesifikasi teknikal perwajahannya daripada buku-buku teks pengajian tinggi.

Kalau saudara seorang penulis baru, jangan termasuk perangkap 'penulis pandai'.

Malu Membaca Buku Agama

Pernahkah saudara ternampak orang membaca buku agama di tempat awam? Umpamanya di airport sambil menunggu penerbangan, ataupun di dalam LRT, kereta api ataupun dalam bas?

Beranikah saudara membaca buku bertajuk "Asas-asas Aqidah Islam" dalam LRT di mana dalam koc itu ada penumpang-penumpang Melayu lain?

Mengapakah buku-buku agama malu dibaca di tempat-tempat awam?

Terbit Karya Sendiri

Banyak penulis menerbitkan karya mereka sendiri. Adakah langkah itu wajar? Kita lihat kes-kes berikut:

1. Jika saudara seorang penyajak, memang amat sukar hendak mendapatkan penerbit yang mahu menerbitkan buku sajak disebabkan peminat buku sajak amat kecil jumlahnya. Jika saudara mempunyai wang bolehlah saudara terbitkan sendiri buku sajak saudara demi memuaskan hati sendiri. Ramai penyajak melakukan ini. Kemudian mereka hadiahkan percuma buku itu kepada rakan-rakan. Dalam kes ini wang modal saudara itu dikira hangus.

2. Jika saudara seorang pensyarah di universiti. Untuk naik pangkat saudara perlu mempunyai buku yang sudah terbit. Beberapa lama dahulu ada pensyarah-pensyarah yang berjaya naik pangkat dengan menerbitkan sendiri buku-bukunya. Selepas naik pangkat buku-buku yang berlonggok dan berdebu dalam setor di rumah terpaksa dibakar. Dalam kes ini peningkatan gaji daripada kenaikan pangkat itu dapat menebus kos penerbitan buku itu. Pada masa ini trik ini sudah diketahui oleh pentadbiran universiti, jadi jangan dibuat!

3. Pernahkah saudara mendengar istilah 'boutique publishing'? Sebagai contoh, jikalau saudara hendak menerbitkan buku kenang-kenangan sempena perkahwinan ibu bapa saudara yang ke-50, saudara memerlukan perkhidmatan 'boutique publishing'. Buku yang bagaimana rupabentuknya? Sebutkan sahaja, asal ada wang, semua boleh dibuat untuk saudara.

4. Jikalau saudara hendak menerbitkan buku saudara sendiri dan mengharapkan jualan daripada buku itu dapat menghasilkan keuntungan kewangan, fikir 10 kali dulu....

Idea Anda Tidak Dilindungi

IDEA adalah modal utama penulis. Apabila saudara mempunyai idea baru, barulah idea itu dapat dituliskan menjadi harta intelek baru.

Katakanlah saudara berbual-bual dengan beberapa orang rakan. Dalam perbualan itu saudara memberitahu rakan-rakan saudara idea saudara hendak menyusun sebuah kamus istilah arkitek Melayu tradisional.

Enam bulan kemudian alangkah terkejutnya saudara apabila saudara ke kedai buku dan ternampak sebuah kamus istilah arkitek Melayu tradisional hasil karya salah seorang rakan saudara yang ikut duduk berbual-bual pada peristiwa itu.

Apakah yang harus saudara lakukan?

Jangan lakukan apa-apa. Rakan saudara itu tidak melakukan sebarang kesalahan walaupun dia memang mendapat idea kamus itu daripada sesi perbualan dengan saudara.

Undang-undang harta intelektual di mana-mana negara sekalipun di dunia ini tidak melindungi idea saudara selagi idea itu belum saudara zahirkan menjadi hasil karya yang konkrit.

Mengapa Buku Lambat Terbit

Salah satu faktor yang mematahkan semangat penulis untuk mula menulis buku baru seterusnya adalah buku yang sudah diserahkan kepada penerbit masih belum terbit.

Dengan andaian penerbit saudara adalah penerbit yang efisien cara kerjanya, tetapi kes buku saudara lambat terbit, manakala buku-buku lain cepat terbit, tentu saudara hendak tahu mengapa.

Penerbit tidak menggunakan logik "buku yang masuk dulu, terbit dulu". Ini disebabkan sifat-sifat pada dunia penerbitan dan pemasaran buku.

Sesetengah buku laku dijual sepanjang tahun, manakala sesetengah buku laku bermusim. Penerbit buku mempunyai takwim penerbitan buku.

Sebagai contoh, buku panduan bagi ibu-ibu yang hamil kali pertama dapat dijual sepanjang tahun. Buku panduan naik haji mula laris bermula dua bulan sebelum musim haji tiba. Buku-buku agama dan resipi biskut dan kek pula laris pada bulan puasa!

Kalau saudara menghantar kepada penerbit buku resipi biskut dan kek pada bulan puasa tahun ini, malanglah nasib manuskrip saudara itu. Tunggulah sampai tiba bulan Ramadhan tahun depan....

Buku Baik Tapi Tidak Laku

Isi kandungan buku yang baik dan berguna tidak menjamin buku itu laku. Tidak hairanlah apabila buku-buku yang menang anugerah itu dan anugerah ini jarang sekali mengalami peningkatan jualan selepas kemenangan itu diisytiharkan.

Laku ataupun tidak sesebuah buku itu ditentukan oleh banyak faktor. Antara faktor-faktor itu adalah kesanggupan penerbit menjalankan aktiviti promosi dan pemasaran.

Apabila buku saudara sudah diterbitkan, apakah strategi promosi dan pemasaran yang digunakan oleh penerbit bagi meningkatkan jualan buku saudara itu?

Penerbit-penerbit kecil lazimnya tidak menjalankan usaha promosi dan pemasaran oleh itu mereka tidak melabur dalam pembiayaan kos promosi dan pemasaran disebabkan modal perniagaan mereka yang terbatas. Oleh itu mereka hanya berusaha menjual sahaja. Tanpa promosi yang kuat jualan tidak dapat ditingkatkan.

Ada pula penerbit besar yang mampu membiayai kos promosi, sayangnya strategi promosi yang mereka gunakan bukan strategi berkesan. Sebagai contoh mereka melaburkan banyak wang bagi mengadakan majlis pelancaran buku, sedangkan kajian mendapati tidak terdapat perkaitan langsung antara gaya majlis pelancaran buku yang dijalankan di negara kita ini dengan peningkatan jualan buku yang dilancarkan itu!

Strategi menjemput 'orang besar' bagi melancarkan buku adalah strategi yang paling membazir apabila diukur dari sudut keberkesanan jualan buku.

Selepas majlis pelancaran, wartawan akan bertanya kepada orang besar itu soalan-soalan yang tiada kaitan langsung dengan buku yang dilancarkan. Wartawan pun tidak ambil pusing hendak menulis berkenaan buku itu ataupun pengarangnya. Jadi orang besar itu yang mendapat banyak 'perbatuan' dalam media massa, bukan buku itu.

Paling-paling ayat laporan akhbar itu berbunyi lebih kurang begini, "Tan Sri Si Fulan membuat kenyataan itu dalam majlis pelancaran buku "anu-anu" yang diadakan kelmarin....." Selebihnya semua cerita Tan Sri Si Fulan dan kementerian yang di bawah jagaaanya.

Hakcipta Ilustrator

Banyak buku menggunakan banyak ilustrasi. Sebagai contoh buku-buku untuk bacaan kanak-kanak menggunakan banyak lukisan, lebih cantik lukisan itu, lebih laku jualan buku itu.

Adakah saudara berminat menjadi ilustrator buku? Ada dua cara saudara boleh mencari wang.

1. Hantarkan contoh karya lukisan saudara kepada penerbit-penerbit buku. Mereka mungkin berminat menggunakan perkhidmatan saudara bagi menyediakan ilustrasi buku-buku mereka. Hakcipta ilustrasi yang saudara lukis adalah hak kepunyaan saudara. Saudara boleh jual hakcipta itu kepada penerbit. Jikalau saudara menjualkannya, saudara akan dibayar sekali sahaja.

2. Saudara boleh berkenalan dengan mana-mana penulis buku kanak-kanak dan berpakat supaya dia menuliskan ceritanya manakala saudara melukiskan ilustrasinya. Saudara berdua boleh menjualkan hakcipta karya-karya saudara itu dan berkongsi wang bayarannya. Saudara boleh juga tidak menjualkan hakciptanya dan dengan itu saudara berdua berkongsi royalti setiap tahun.

Walaupun saudara seorang ilustrator buku, undang-undang harta intelektual negara kita tetap melindungi hakcipta karya saudara.

Bahan Internet

Ramai penulis menghantar manuskrip dengan disertakan ilustrasi yang mereka ambil dari internet. Perbuatan itu adalah salah sebab ia melanggar undang-undang harta intelektual.

Semua bahan yang disiarkan dalam internet (termasuk bahan-bahan dalam blog ini!) tidak boleh digunakan oleh mana-mana pihak lain kecuali dengan memohon izin daripada pihak yang memiliki hakcipta bahan itu. Habis cerita.

Jual Hakcipta

Apabila saudara sudah siap menulis buku saudara, automatik saudara sudah mencipta sebuah harta kepunyaan saudara sampai bila-bila. Tetapi selepas 50 tahun saudara mati, undang-undang negara kita tidak lagi melindungi harta saudara itu. Kalau ada orang mencuri karya saudara, waris saudara tidak boleh membuat laporan polis ataupun mendakwa si pencuri ke mahkamah.

Banyak penerbit kecil mengamalkan tataniaganya dengan membeli hakcipta karya penulis. Ramai juga penulis yang memilih cara itu. Mereka menawarkan kepada penerbit supaya mahu membeli hakcipta buku mereka.

Apabila saudara menjual hakcipta buku saudara kepada mana-mana penerbit, ertinya sampai bila-bila saudara sudah tidak mempunyai sebarang hak ke atas buku yang saudara tulis itu. Walaupun nama saudara sebagai pengarang tetap dicetak atas kulit buku itu, buku itu bukan kepunyaan saudara lagi.

Apabila penerbit itu membeli hakcipta buku saudara, dia akan membayar saudara sekali sahaja. Selepas itu tidak ada apa-apa bayaran lagi. Sampai bila-bila. Kalau buku itu diulang cetak berkali-kali sekalipun, saudara tidak berhak meminta apa-apa bayaran daripada penerbit itu lagi. Wasalam....

Asmara Pengarang

Bagi sesetengah jenis buku, dunia asmara si pengarang amat mempengaruhi hayat pasaran buku-bukunya.

Jikalau saudara hendak menulis buku-buku panduan hidup keluarga bahagia, pasaran buku saudara sangat dipengaruhi oleh kehidupan asmara saudara sendiri.

Kalau saudara ada 'affair' dengan orang lain, maklumat itu akan segera tersebar, maka akan tamatlah riwayat buku-buku saudara.

Kalau saudara menulis tentang teknik-teknik memupuk kasih sayang dalam perkahwinan, tiba-tiba pasangan saudara kahwin lain, banyaklah buku-buku saudara yang akan di'return' oleh kedai-kedai buku dan berlonggok dalam setor penerbit.

Jikalau saudara menulis buku-buku kaunseling, dan saudara hendak menjadi penceramah dalam bidang kaunseling, jangan sampai saudara pun dikatakan memerlukan kaunseling.

Jikalau saudara menulis buku tentang teknik belajar, tiba-tiba ada anak saudara yang tidak berminat belajar di sekolah, begitu juga.

Banyak penulis menulis dengan sikap penjual ubat tepi jalan. Seperti penjual ubat itu, ada penulis yang berani memberikan gambaran seolah-olah teknik-teknik yang mereka anjurkan dalam buku-buku mereka itu dijamin dapat menghasilkan kejayaan 100% apabila digunakan. Ini adalah tidak beretika.

Ilustrasi Buku

Adakah saudara baru hendak belajar menjadi penulis?

Kalau ya, barangkali saudara menyangka saudara perlu menyediakan manuskrip yang lengkap dengan ilustrasi, rajah, gambarajah, gambar-gambar dan lain-lain komponen dalam buku saudara itu.

Kata pepatah Melayu, "Yang melapah, melapah sahaja, yang merendang, biar orang lain."

Tugas menyediakan ilustrasi adalah tugas penerbit, bukan tugas penulis. Saudara hanya perlu memberikan kerjasama sebagaimana yang diminta oleh editor buku saudara. Editor akan mencari cara bagaimana ilustrasi dalam buku itu dapat memenuhi kualiti yang dikehendaki. Kos penyediaan ilustrasi akan ditolak daripada royalti saudara.

Jadi saudara jangan buang masa membuat ilustrasi bagi buku saudara. Kalau saudara sediakan sekalipun, ilustrasi saudara itu tidak akan digunakan oleh editor kerana spesifikasi teknikal yang saudara gunakan tidak dapat dimanfaatkan oleh editor. Gunakan masa saudara itu untuk menulis buku baru!

Nama Samaran

Bagi penulis yang baru cuba-cuba hendak menulis, salah satu perkara yang melintas dalam fikiran mereka adalah sama ada mahu menggunakan nama benar ataupun nama samaran.

Setiap penerbit mempunyai amalan masing-masing dalam isu nama pengarang. Ada penerbit yang mengambil hak menciptakan nama samaran bagi pengarang-pengarang mereka. Ertinya penulis tidak diberikan hak memutuskan nama yang digunakan pada buku mereka.

Jika saudara masih muda, lazimnya nama saudara tidak ada masalah ejaan. Tetapi bagi penulis tua yang menulis buku-buku untuk remaja dan orang muda, nama mereka mungkin bunyinya tua, jadi pembaca remaja tahu si penulis itu orang tua! Contoh nama individu yang lahir pada zaman pramerdeka adalah JAAPAR, PATIMAH ataupun LATIPAH. Sesetengah nama dieja dengan cara yang menampakkan suku keturunan ataupun asal negeri kelahiran seperti NGASRI, ABOO BAKAR, NINGGAL ataupun SETAPA.

Nama pengarang yang tertulis pada kulit buku adalah salah satu daripada komponen yang mencipta persepsi positif mahupun negatif dalam minda bakal pembeli buku saudara. Tidak hairanlah jika penerbit Alaf 21 menggunakan nama-nama remaja moden pada kulit novel-novel cinta remajanya bagi menggantikan nama-nama sebenar pengarang.

Jika saudara menulis buku fiksyen sains tetapi nama saudara adalah Muhammad Romji bin Lebai Hasan, dahi bakal pembeli mungkin berkerut. Jika saudara mengubah sedikit nama saudara menjadi Ramzi Hassan, besar kemungkinan kerut itu tidak timbul.

Memilih Judul Buku

Ada penulis sanggup merosakkan hubungan baik dengan editor semata-mata kerana tidak setuju judul buku mereka diubah.

Merosakkan hubungan baik dengan editor adalah kesilapan serius disebabkan faktor-faktor berikut:

1. Editor yang kecewa dengan sikap saudara akan bercakap tentang perangai saudara kepada rakan-rakan sejawatnya. Ingat! Kakitangan syarikat lebih setia kepada rakan sejawat daripada penulis. Apabila staf di bahagian sales tahu saudara bergaduh dengan editor, mereka hilang minat hendak bersungguh-sungguh mempromosi dan menjual buku saudara. Begitu juga halnya dengan artis-artis di bahagian grafik. Itulah sebabnya penulis kesayangan editor juga popular di kalangan staf bahagian sales dan bahagian grafik. Hasilnya buku-buku saudara diterbitkan dengan wajah yang lebih cantik dan jualannya lebih laju.

2. Saudara tentu sedih apabila judul saudara tidak diterima. Saudara sangat suka judul itu sebab ia adalah ciptaan saudara. Tetapi syarikat penerbitan lebih tahu judul apa yang laku.

3. Sebelum sesuatu judul itu dipilih, judul itu akan dikemukakan dahulu kepada bahagian pemasaran disebabkan merekalah yang dapat memberi maklumbalas kepada editor berkenaan kesesuaian judul itu. Staf sales hari-hari pergi ke kedai-kedai buku oleh itu mereka tahu judul-judul buku penerbit lain yang sudah ada dalam pasaran dan menjadi pesaing kepada buku saudara. Mereka akan memberikan maklumat itu kepada editor supaya jangan menggunakan judul yang serupa dengan buku terbitan syarikat lain.

4. Editor saudara adalah manusia biasa. Mereka bekerja dalam keadaan yang 'stressfull', dan mereka mempunyai perasaan. Kalau saudara bergaduh dengan mereka, mereka boleh buat macam-macam yang merugikan saudara, umpamanya mereka boleh menolak buku saudara, ataupun melambatkan proses penerbitan buku saudara dan mendahulukan buku penulis lain.

5. Jumlah penerbit buku yang kredibel adalah terbatas. Mereka berkawan-kawan sesama mereka, menjadi ahli persatuan penerbit, dan mereka selalu bertukar-tukar maklumat berkenaan perangai penulis-penulis yang bermasalah. Kalau hari ini saudara ada masalah dengan satu penerbit, dalam masa sekejap sahaja maklumat itu akan diketahui oleh penerbit-penerbit lain.

6. Bagi sesetengah penerbit, mereka sudah memasukkan dalam klausa perjanjian penerbitan bahawa hak menentukan judul adalah hak penerbit.

Jaga hubungan baik dengan editor buku saudara. Mereka dipertanggungjawabkan dalam menentukan judul yang tepat bagi buku-buku yang mereka jaga. Jika buku itu laku, mereka menerima pujian, jika tidak mereka dipersoal dalam mesyuarat.

Panduan Memilih Penerbit

Apabila saudara sudah siap menulis buku, kepada penerbit manakah hendak saudara kirimkan manuskrip saudara?

Berikut adalah beberapa tip memilih penerbit:

1. Setiap penerbit menerbitkan jenis-jenis buku tertentu sahaja. Pilih penerbit yang aktif menerbitkan buku sejenis dengan karya saudara itu. Sebagai contoh, kalau saudara menulis buku motivasi menjadi jutawan, saudara boleh cuba penerbit Al-Ameen. Kalau saudara menulis novel kisah masyarakat, saudara boleh cuba penerbit Creative.

2. Bagi mengelakkan saudara menjadi mangsa penerbit, hubungi penulis-penulis lain. Tanya mereka bagi mendapatkan maklumat berkenaan tingkah laku sesuatu penerbit itu. Mereka mungkin tahu gosip-gosip tentang penerbit yang kredible dan tidak kredible. Itulah sebabnya saudara patut masuk mana-mana persatuan penulis sebab dalam persatuan itu ada penulis-penulis yang sudah lama berpengalaman dan banyak kenalan. Mereka adalah sumber gosip yang berguna apabila saudara hendak mencari maklumat tentang sepak terajang penerbit-penerbit buku. Dalam pelbagai acara perhimpunan penulis, saudara berpeluang berkenalan dengan mereka. Jangan segan, tanya sahaja, dengan senang hati mereka akan memberikan maklumat yang mereka tahu.

3. Hantar manuskrip saudara kepada penerbit yang terkenal dahulu, jika ditolak baru hantar kepada penerbit yang kurang terkenal. Jika ditolak juga, baru hantar kepada mana-mana penerbit yang sudi menerima manuskrip saudara untuk diterbitkan. Semakin tidak terkenal sesuatu penerbit itu semakin tinggi risiko yang saudara ambil.

Di PTS, mereka hanya menerbitkan buku-buku yang memenuhi kriteria PTS. Jadi saudara mesti masuk kursus penulisan PTS sebelum menuliskan buku saudara bagi diterbitkan oleh penerbit itu.

Perempuan Baca Buku Apa?

Seorang pengedar buku-buku terbitan tempatan pernah berkata, "Nasib baik ada perempuan, kalau tidak, kita cari makan pun susah!"

Perempuan adalah pembeli terbesar buku-buku dalam kedai buku. Buat masa ini buku yang paling besar jumlah jualannya adalah novel-novel cinta remaja, diikuti oleh novel-novel kisah masyarakat.

Sebuah rangkaian kedai buku terkenal negara ini menjual purata antara 4,500 hingga 5,000 naskhah novel-novel Melayu per bulan di setiap kedainya. Sebaliknya rangakaian itu hanya menjual antara 600 hingga 700 naskhah novel-novel Inggeris di setiap kedainya.

Baik novel cinta mahupun kisah masyarakat, pembeli utamanya adalah perempuan. Jadi tidak hairanlah apabila penulis-penulis perempuan sekarang menguasai pasaran novel kerana mereka lebih mahir mencipta cerita-cerita cinta. Trend ini begitu mendominasi pasaran sehingga ada penulis-penulis lelaki yang menggunakan nama samaran perempuan.

Maklumat yang dikumpulkan oleh Bahagian Pemasaran PTS mendapati perempuan mula membaca novel cinta sejak usia 13 tahun dan mula mengalami rasa muak pada usia 21 tahun. Pada usia 21 mereka mula mahu berpindah kepada bahan-bahan bacaan yang lebih serius daripada tema 'boy meets girl'.

Boleh Hidupkah dengan Menulis Buku Bahasa Melayu?

Pertanyaan ini amat sering kita dengar keluar daripada mulut orang-orang yang menguasai bahasa Inggeris. Di sebalik pertanyaan itu adalah keyakinan bahawa buku Melayu tidak laku dan pasarannya amat terbatas.

Golongan penutur bahasa Inggeris yakin dengan menulis buku dalam bahasa Inggeris buku-buku itu dapat dijual ke seluruh dunia, sedangkan buku-buku Melayu hanya dijual dalam pasaran tempatan. Mereka juga yakin orang Melayu tidak membaca.

Bagi menjawab pertanyaan ini, kita boleh menjawabnya dengan bertanya, "Boleh hidupkah dengan menyanyi dalam bahasa Melayu?"

Tiap-tiap produk mempunyai audiensnya sendiri. Buku Inggeris mempunyai peminatnya sendiri, demikian pula buku-buku Melayu. Jumlah audiens buku-buku Melayu adalah jauh lebih besar daripada audiens buku Inggeris.

Penyanyi-penyanyi Melayu yang dulu menyanyi dalam bahasa Inggeris akhirnya kembali menyanyi dalam bahasa Melayu hanya disebabkan tekanan hidup.

Audiens lagu-lagu Inggeris tidak meminati lagu-lagu Inggeris yang keluar dari bibir-bibir tempatan. Bagi penyanyi Melayu yang cuba menyanyi dalam bahasa Inggeris, usaha itu tidak menjanjikan pendapatan setinggi menyanyi dalam bahasa Melayu.

Mahu Jadi Penceramah Kaya?

Apabila saudara seorang penulis, saudara elok memasuki juga bidang ceramah dan latihan. Buku-buku yang ditulis oleh penceramah terkenal menikmati jualan yang tinggi, dengan itu royalti saudara juga tinggi.

Jikalau saudara seorang yang sudah banyak menerima undangan berceramah, elok jika saudara mempunyai buku. Setiap kali saudara berceramah, saudara dapat mempromosi dan menjual buku-buku saudara. Mereka yang hadir mendengar ceramah saudara juga lebih puas hati sebab dapat membaca dengan lebih terperinci apa yang sudah mereka dengar.

Dalam pasaran, para penceramah yang mempunyai buku menikmati yuran ceramah yang lebih tinggi daripada penceramah yang bercakap sahaja.

Perkara yang serupa juga berlaku dalam bidang nyanyian. Penyanyi yang tidak merakamkan album tidak dapat menikmati yuran tinggi.

Fokus, Fokus, Fokus

Saudara mesti menulis buku-buku yang temanya berfokus. Jika saudara hendak mendapat royalti tinggi daripada buku-buku saudara, pilih satu tema, dan tulis buku-buku dalam tema itu sahaja.

Apa sekalipun tema yang saudara pilih, bidang itu ada peminatnya sendiri. Buku-buku seni pertahanan diri mempunyai peminatnya sendiri. Begitu juga buku-buku sukan ataupun cerita-cerita perang. Masuklah ke dalam sesuatu bidang itu dan jadilah penulis terkenal dalam bidang itu sahaja.

Lihat bagaimana Sdr. Ahmad Fadzli Yusof menghasilkan buku-buku 'resipi kejayaan'nya. Lihat bagaimana Sdr. Ahmad Naim Jaafar menerbitkan buku-buku pembangunan 'karisma'nya. Kedua-dua penulis muda ini adalah peguam. Dalam waktu yang singkat mereka sudah mempunyai ramai peminat bagi tema yang mereka tekuni.

Jumlah peminat mempunyai kaitan langsung dengan jumlah royalti yang saudara terima. Lebih ramai peminat, lebih tinggi royalti.

Sudah Banyak Buku Tetapi Tidak Juga Kaya

Pada masa ini mahasiswa yang baru masuk kerja menerima gaji kurang daripada RM2 ribu sebulan, oleh itu pendapatannya RM24 setahun.

Bolehkah saudara menulis buku yang royaltinya RM24 setahun? Jika saudara mempunyai 12 judul buku, setiap satu menerima royalti RM2 ribu, saudara sudah mendapat RM24 setahun.

Ramai penulis mempunyai lebih daripada 12 judul buku yang sudah terbit tetapi mereka tidak mempunyai wang secukupnya dan terpaksa makan gaji untuk hidup. Antara punca pendapatan royalti mereka amat rendah adalah:

1. Mereka menerbitkan buku dengan banyak penerbit.
2. Penerbit tidak mempunyai kekuatan memasarkan buku mereka dengan berkesan.
3. Judul buku bukan terdiri daripada jenis yang evergreen dalam pasaran.
4. Gaya bahasa tidak mudah dibaca.
5. Penulis tidak fokus dalam menulis buku-bukunya.

Siapa Beli Buku

Salah satu tugas editor buku adalah menerangkan kepada designer kulit buku, siapa yang akan membeli buku itu dan siapa yang akan membacanya.

Orang yang membeli buku tidak semestinya dia yang akan membaca buku itu. Buku-buku bacaan tambahan untuk perpustakaan sekolah rendah dibeli oleh guru tetapi dibaca oleh murid-murid.

Jika buku itu akan dibeli oleh guru, kulit buku itu mestilah menarik di mata guru. Kalau murid tidak berapa suka dengan wajah kulit itu, isu itu tidak penting. Yang penting guru suka, nanti baru dibelinya.

Judul Laku

Dalam isu memilih judul buku yang hendak saudara tulis, apabila saudara berfikir menggunakan logik yang serupa dengan logik penerbit, ia membawa keuntungan yang banyak bagi kedua-dua pihak.

Penulis-penulis baru lazimnya tidak faham logik penerbit. Sebagai contoh, penulis baru cuba menulis buku yang temanya belum ada dalam pasaran. Tetapi penerbit mencari buku yang temanya popular dalam pasaran.

Seorang penulis menghantar karyanya yang bertajuk 'Senjata-senjata Tradisional Masyarakat Melayu'. Katanya, "Buku seperti ini belum ada dalam pasaran."

Logik orang biasa mengatakan, kalau sesuatu tajuk itu tidak ada, itu bermakna peluang buku itu dibeli orang adalah lebih baik disebabkan buku itu tidak ada persaingan. Sebaliknya logik penerbit mengatakan, kalau tajuk itu tidak ada, jangan-jangan itulah tandanya tidak ada penerbit yang mahu menerbitkan tajuk seperti itu kerana mereka percaya tajuk itu tidak laku.

Apabila sesuatu tema itu banyak dalam pasaran, itu bermakna banyak penerbit menerbitkan buku-buku yang temanya serupa. Walaupun mereka bersaing sesama mereka tetapi tema itu tema yang popular dan evergreen. Mereka cuba menang bersaing dengan menerbitkan buku masing-masing dengan wajah kulit dan gaya olahan yang lebih digemari oleh pembaca.

Apabila Pengarang Bercerai

Adakah anda seorang pengarang? Berapa ribukah pendapatan saudara daripada royalti buku-buku saudara?

Karya-karya saudara adalah harta. Cuma nama harta itu adalah HARTA INTELEKTUAL. Manakala harta-harta lain seperti tanah, rumah dan kereta disebut dengan istilah 'harta' sahaja.
Harta intelektual tetap harta.

Apabila seseorang itu mengarang buku-bukunya semasa dia sedang berkahwin dengan pasangannya, maka karya-karya itu bertaraf harta sepencarian juga.

Jangan terkejut: Pendapatan royalti daripada karya-karya saudara itu boleh dimasukkan ke dalam tuntutan pembahagian harta sepencarian yang dikemukakan oleh pasangan saudara.

Jadi, kalau tak mahu berkongsi royalti setiap tahun dengan bekas pasangan, jaga hati pasangan saudara baik-baik, jangan bercerai-berai!

Buku Persandingan Siti Nurhaliza

Sesetengah buku dapat dijual secara besar-besaran. Jualannya boleh melebihi 100 ribu naskhah! Bayangkan jikalau royaltinya RM1 senaskhah, berapa ratus ribu ringgit si penulis akan terima daripada penerbit?

Tetapi buku-buku seperti itu mempunyai hayat pasaran yang sangat pendek. Contoh buku jenis ini adalah buku yang mengandungi gambar-gambar perkahwinan tokoh-tokoh selebriti yang amat popular, umpamanya buku-buku dan majalah-majalah yang menyiarkan gambar-gambar perkahwinan Siti Nurhaliza satu hari nanti dijangka dapat dijual melebihi 200 ribu naskhah. Namun buku-buku seperti itu hanya laku paling lama dalam tempoh 3 bulan sahaja. Selepas itu permintaannya jatuh mendadak.

Buku-buku yang ditulis berkenaan isu-isu semasa juga termasuk dalam kategori yang serupa, umpamanya buku-buku politik semasa. Termasuk dalam kategori ini adalah buku-buku berkenaan tokoh politik yang masih berkuasa, apabila tokoh itu jatuh, maka jatuh jugalah jualan buku-buku mengenai dirinya.

Ramai guru berminat menulis buku-buku yang berkaitan dengan mata pelajaran sekolah disebabkan jumlah murid sekolah adalah amat besar. Tetapi disebabkan buku-buku seperti itu bergantung kepada kurikulum, apabila kurikulum berubah sedikit sahaja pun, hayat pasaran buku-buku itu mati serta-merta.

Saudara lebih baik menulis buku-buku yang hayat pasarannya 'evergreen'. Ia laku bertahun-tahun, malah berpuluh-puluh tahun. Saudara hanya penat menulis sekali, tetapi buku itu akan diulangcetak berkali-kali, dengan itu pendapatan royalti saudara tidak putus-putus.

Tulislah buku yang membolehkan saudara menerima royalti RM10 ribu setahun bagi satu judul. Jika saudara mempunyai 10 judul buku jenis evergreen, saudara boleh mengutip royalti RM100 ribu setahun. Ingat! Buku evergreen laku bertahun-tahun....

Monday, August 01, 2005

Judul Buku Tiada Dilindungi

"Nak Ke Tak Nak" adalah judul buku motivasi karya HM Tuah yang sangat laris di pasaran.

Bolehkah saudara menulis buku motivasi saudara sendiri tetapi menggunakan judul "Nak Ke Tak Nak?"

Undang-undang hakcipta tidak memberikan perlindungan kepada judul buku. Ia memberi perlindungan kepada isi kandungan buku sahaja.

Selain judul buku, judul bab besar dan judul-judul bab kecil juga tidak diberikan perlindungan.

Sebatang Pokok Getah

Kata pepatah Tamil "Satu batang pokok getah tidak jadi satu estet".

Memang pokok getah adalah spesies pokok yang boleh menjadikan kita seorang jutawan. Tetapi untuk menjadi jutawan getah kita memerlukan banyak pokok getah.

Begitulah juga halnya dalam dunia penulisan. Saudara tidak akan mendapat pendapatan lumayan jikalau saudara hanya mempunyai sebuah buku. Bagi membolehkan saudara mendapat royalti sekitar RM100 ribu setahun saudara memerlukan banyak buku.

Siti Nurhaliza mempunyai suara yang membolehkan beliau menjadi jutawan, tetapi jikalau beliau hanya berjaya merakamkan sebuah album sahaja, beliau terpaksa mencari kerja lain untuk hidup! Kini beliau hidup lumayan disebabkan beliau berjaya merakamkan banyak album.

Telur dalam Bakul

Ramai penulis menghantar buku-buku mereka kepada banyak penerbit. Saudara dinasihati jangan lakukan kesilapan itu. Saudara pilih satu penerbit yang saudara dapat percayai, dan terbitkan semua karya saudara dengan penerbit itu. Strategi ini baik untuk saudara dan baik untuk penerbit saudara.

Barangkali saudara mempunyai alasan saudara sendiri mengapa saudara menerbitkan buku-buku saudara dengan banyak penerbit. Barangkali saudara hendak mengurus risiko saudara memandangkan ada pepatah yang berbunyi "Jangan simpan semua telur saudara dalam satu bakul, nanti jika bakul saudara itu jatuh, habis pecah semua telur saudara."

Itu cuma pepatah. Cuba kita bertanya, "Berapa kali bakul telur jatuh?"

PTS mencari penulis-penulis yang berminat menulis dan menerbitkan semua karyanya dengan PTS sahaja.

Jangan Menulis Demi Kepuasan

Apabila saudara hendak menulis buku, jangan menulis 'untuk kepuasan'. Akhirnya saudara tidak puas. Apabila saudara semata-mata hendak mencari kepuasan dengan menulis, saudara akan menulis tanpa mengambil kira pelbagai faktor, seperti penerbit mana yang mahu menerima karya saudara itu, berapa besar pasaran yang ada, tingkah laku pembaca, strategi pemasaran dan banyak lagi. Akibatnya, barangkali tidak ada penerbit yag mahu menerbitkan karya saudara itu. Jika buku saudara gagal diterbitkan, mana mungkin saudara puas!

Seorang penulis yang mendakwa dirinya pakar perubatan herba telah siap menuliskan bukunya yang bertajuk 'Herba untuk Wanita Menopaus' dan menghantarkannya kepada PTS. Kata beliau, "Buku judul macam ini belum ada dalam pasaran."

Selepas dibaca oleh editor didapati kandungan buku itu berguna kepada wanita-wanita yang sudah menopaus tetapi buku itu tidak sesuai diterbitkan, oleh itu ditolak.

Hasil kajian yang dijalankan oleh bahagian pemasaran PTS mendapati braket usia perempuan-perempuan yang pergi ke kedai buku adalah di antara 16-36 tahun. Mudah cakap: Perempuan menopaus tidak masuk kedai buku!

Begitulah contoh perbezaan sudut pandangan penulis dan penerbit apabila memilih judul buku yang sesuai diterbitkan.